És eljött az angyal

Csáky Pál Boráros Imre rendezésében nemrégiben bemutatott Hit és hűség című színpadi játéka után most megjelent legújabb könyve, az És eljött az angyal is. Ebben a könyvben található az a kisregény is, amely tulajdonképpen az említett színpadi játék alapjául szolgált.

Négy év alatt 4 könyv és egy színpadi játék. Ez Csáky írói termése a 2010-től eltelt időszakban. Mind a négy könyv tartalmilag és műfajilag is más-más, egyben azonban valamennyi megegyezik: rólunk, felvidéki magyarokról szólnak.

Amíg a 2010-ben megjelent Hullámvasút publicisztikai kötet, amely válogatott rövid írások, interjúk segítségével mutatja be, hogyan alakult a sorsunk, hogyan alakultak a szlovák-magyar kapcsolatok az elmúlt 20 évben, a 2011-ben megjelent Álom a szabadságról című kötet már azt boncolgatja, a négy legnagyobb határon túli magyar közösség közül miért pont a szlovákiai magyarság nemzettudata csökken a legnagyobb mértékben, s mi lesz velünk, magyarokkal, milyen sors vár ránk. Csáky 2013-ban megjelent Csend és lélek című kötetében a publicisztika mellett már megjelenik a széppróza is. A könyv Magyar sorsok címet viselő szépirodalmi riportsorozatában konkrét történeteken keresztül nyújt betekintést a felvidéki magyarság elmúlt évtizedeibe, utalva arra, hogy életünk drámái, megpróbáltatásai ellenére örökérvényű igazság, hogy csak a gyenge ember adja meg magát, az erős megpróbál felülkerekedni ezeken.

És most itt a legújabb kötet, a negyedik a négy év alatt, amelyben egyetlen szó sem esik politikáról, közéleti publicisztikáról. Az És eljött az angyal című kötet letisztult szépprózát tartalmaz, öt elbeszélést és egy kisregényt, amelyről fentebb már szóltunk. A kapcsolódási pont azonban itt megtalálható: a kötet mindegyik története a szlovákiai magyar valóságból fakad, a szlovákiai magyarok életével, örömeivel és gondjaival foglalkozik olvasmányos, könnyen befogadható stílusban.

„ Egy fiatal mérnök a múlt század nyolcvanas éveiben elkerül egy fád kisvárosba. Ott megpróbál beilleszkedni az ottani kisebbségi magyar társadalmába, ugyanakkor azt érzi, hogy egyre szürkébbé, reménytelenebbé válik a világ körülötte. Kitörési pontokat keres tehát, amatőr néptáncos lesz, s az akkori Csemadok által kínált mozgástéren belül próbál meg egy kis csoportot szervezni maga mellé. Többször meghurcolják őt azért, mert kiáll a magyar iskolák és a magyar kultúra mellett, ugyanakkor belülről magát is elkezdi építeni. Szürke hétköznapjaiba mint felcsillanó fáklyák türemkednek be emlékei, amelyek felmenői történetei által kapnak egyre nagyobb teret a tudatában, személyiségében” – nyilatkozta a szerző a kötet súlypontját képező A pacsirta éneke c. kisregénye kapcsán portálunknak. „A kisregény ezerkilencszáznyolcvankilenc változásaival ér véget, és szinte tárcán kínálja az olvasónak az asszociációt, hogy a történet folytatódni fog egy újabb regényben” – fűzte hozzá Csáky.
Csáky Pál És eljött az Angyal c. legújabb regénye az AB-ART kiadó gondozásában jelent meg. Ősbemutatójára Pozsonyban került sor május 5-én 18.00 órakor, az MKP Čajakova utcai székházában.
*
Csáky Pál És eljött az angyal című könyvének ősbemutatóját május 5-én tartották Pozsonyban az MKP székházában.

A könyvbemutatót Balázs F. Attila, az AB-ART könyvkiadó igazgatója nyitotta meg. A könyvet Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség volt elnöke mutatta be. Részleteket a könyvből Molnár László olvasott fel.
A könyv szépirodalmi alkotás, mely hat elbeszélést tartalmaz: És eljött az angyal, A nagybácsi érkezése, Napsugaras fénylő reggel, Mintha, A másik én és A pacsirta éneke. Némelyek megtörtént eseményeket mesélnek el, némelyek pedig kitaláltak, de meg is történhettek volna. Hogy melyik melyik? – azt nehéz kitalálni. A könyvet egyaránt ajánlom azoknak, akik nevetve sírnak és sírva nevetnek.
Csáky Pálnak csak gratulálni lehet ehhez a könyvéhez, mely sorrendben a tizenharmadik. Pomogáts Béla is elmondta, ritka politikus, aki így ír és ritka író, aki így politizál.

Dunajszky Éva, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …