És eljött az angyal

Csáky Pál Boráros Imre rendezésében nemrégiben bemutatott Hit és hűség című színpadi játéka után most megjelent legújabb könyve, az És eljött az angyal is. Ebben a könyvben található az a kisregény is, amely tulajdonképpen az említett színpadi játék alapjául szolgált.

Négy év alatt 4 könyv és egy színpadi játék. Ez Csáky írói termése a 2010-től eltelt időszakban. Mind a négy könyv tartalmilag és műfajilag is más-más, egyben azonban valamennyi megegyezik: rólunk, felvidéki magyarokról szólnak.

Amíg a 2010-ben megjelent Hullámvasút publicisztikai kötet, amely válogatott rövid írások, interjúk segítségével mutatja be, hogyan alakult a sorsunk, hogyan alakultak a szlovák-magyar kapcsolatok az elmúlt 20 évben, a 2011-ben megjelent Álom a szabadságról című kötet már azt boncolgatja, a négy legnagyobb határon túli magyar közösség közül miért pont a szlovákiai magyarság nemzettudata csökken a legnagyobb mértékben, s mi lesz velünk, magyarokkal, milyen sors vár ránk. Csáky 2013-ban megjelent Csend és lélek című kötetében a publicisztika mellett már megjelenik a széppróza is. A könyv Magyar sorsok címet viselő szépirodalmi riportsorozatában konkrét történeteken keresztül nyújt betekintést a felvidéki magyarság elmúlt évtizedeibe, utalva arra, hogy életünk drámái, megpróbáltatásai ellenére örökérvényű igazság, hogy csak a gyenge ember adja meg magát, az erős megpróbál felülkerekedni ezeken.

És most itt a legújabb kötet, a negyedik a négy év alatt, amelyben egyetlen szó sem esik politikáról, közéleti publicisztikáról. Az És eljött az angyal című kötet letisztult szépprózát tartalmaz, öt elbeszélést és egy kisregényt, amelyről fentebb már szóltunk. A kapcsolódási pont azonban itt megtalálható: a kötet mindegyik története a szlovákiai magyar valóságból fakad, a szlovákiai magyarok életével, örömeivel és gondjaival foglalkozik olvasmányos, könnyen befogadható stílusban.

„ Egy fiatal mérnök a múlt század nyolcvanas éveiben elkerül egy fád kisvárosba. Ott megpróbál beilleszkedni az ottani kisebbségi magyar társadalmába, ugyanakkor azt érzi, hogy egyre szürkébbé, reménytelenebbé válik a világ körülötte. Kitörési pontokat keres tehát, amatőr néptáncos lesz, s az akkori Csemadok által kínált mozgástéren belül próbál meg egy kis csoportot szervezni maga mellé. Többször meghurcolják őt azért, mert kiáll a magyar iskolák és a magyar kultúra mellett, ugyanakkor belülről magát is elkezdi építeni. Szürke hétköznapjaiba mint felcsillanó fáklyák türemkednek be emlékei, amelyek felmenői történetei által kapnak egyre nagyobb teret a tudatában, személyiségében” – nyilatkozta a szerző a kötet súlypontját képező A pacsirta éneke c. kisregénye kapcsán portálunknak. „A kisregény ezerkilencszáznyolcvankilenc változásaival ér véget, és szinte tárcán kínálja az olvasónak az asszociációt, hogy a történet folytatódni fog egy újabb regényben” – fűzte hozzá Csáky.
Csáky Pál És eljött az Angyal c. legújabb regénye az AB-ART kiadó gondozásában jelent meg. Ősbemutatójára Pozsonyban került sor május 5-én 18.00 órakor, az MKP Čajakova utcai székházában.
*
Csáky Pál És eljött az angyal című könyvének ősbemutatóját május 5-én tartották Pozsonyban az MKP székházában.

A könyvbemutatót Balázs F. Attila, az AB-ART könyvkiadó igazgatója nyitotta meg. A könyvet Pomogáts Béla, a Magyar Írószövetség volt elnöke mutatta be. Részleteket a könyvből Molnár László olvasott fel.
A könyv szépirodalmi alkotás, mely hat elbeszélést tartalmaz: És eljött az angyal, A nagybácsi érkezése, Napsugaras fénylő reggel, Mintha, A másik én és A pacsirta éneke. Némelyek megtörtént eseményeket mesélnek el, némelyek pedig kitaláltak, de meg is történhettek volna. Hogy melyik melyik? – azt nehéz kitalálni. A könyvet egyaránt ajánlom azoknak, akik nevetve sírnak és sírva nevetnek.
Csáky Pálnak csak gratulálni lehet ehhez a könyvéhez, mely sorrendben a tizenharmadik. Pomogáts Béla is elmondta, ritka politikus, aki így ír és ritka író, aki így politizál.

Dunajszky Éva, Felvidék.ma

Cikkajánló

Spartacus, fiatalkorom legendája

Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas amerikai színész, Hollywood aranykorának legendája, aki többek között emlékezetes …