Hit és hűség a MartFeszten

A III. Martosi Szabadegyetem negyedik délutánja egyik fórumán Boráros Imre Kossuth-díjas színművész és Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője ismertette egy beszélgetés keretében a Hit és hűség című színpadi játékot.

Az előadás során Csáky Pál elmondta, hogy az 1889-1989-es történelmi visszapillantást a Pacsirta éneke című kisregényéből  írta kimondottan Boráros Imre részére. Az író-politikus szerint a mű egyfajta sűrített felvidéki magyar történelem, egy öt nemzedékre visszanyúló családregény. Egy évszázad, azaz az Osztrák-Magyar Monarchia, a két világháború közti időszak, a háború és az oroszországi hadifogság, majd a kitelepítés és a reszlovakizálás, végül az 1989-es bársonyos forradalom eseményeit öleli fel.

„A felvidéki magyar családok nagy része átélte a történet egyes részeit. Több előadás után megtörtént, hogy könnyes szemű emberek jöttek oda hozzám, akik szinte magukra ismertek a darabban megjelenő történetek láttán” – mesélte Csáky, aki a kulisszatitkokba is beavatta a hallgatóságot. „Voltak némi elvárásaim, de közösen csiszolgattuk a művet. Magam javasoltam a zenei betéteket és a vetítés beiktatását“ – fejtette ki. A mondanivalót erősítő dalrészleteket és dokumentumanyagokat Boráros Imréék válogatták. Mint megtudtuk, először más címmel látták el a darabot, de később belátták, hogy a Hit és hűség a legkifejezőbb cím.

„Miután kézhez kaptam a kéziratot, egyből elolvastam az egészet, és már akkor megvolt az elképzelésem, hogyan készítjük el. Ez ugyanis rólunk, a mi őseinkről, nagyapáinkról, dédapáinkról szól, akik végigélték ezt a sok borzalmat” – fogalmazott a darab rendezője és főszereplője, Boráros Imre, aki azt is elmondta, hogy egy év alatt 25 előadást valósítottak meg szerte a Kárpát-medencében, illetve Brüsszelben, és mindenhol nagy sikert arattak. Augusztusban Nagykaposra látogatnak vele. A beszélgetést Nagy Dávid, a Via Nova ICS érsekújvári szervezetének elnöke vezette.

Forrás: Varga Tibor, martfeszt.sk

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …