Kincskeresők Strasbourgban

A Kassai régió Kincskeresői szorgalmas kutatásaikért méltó jutalomban részesültek: Csáky Pál, európai parlamenti képviselő meghívására ellátogathattak a franciaországi Strasbourgba.

Az év eddig legforróbb napjának estéjén, július 5-én indult Pozsonyból az autóbusz 56 résztvevővel Strasbourgba Csáky Pál EP képviselő jóvoltából Dunajszky Éva, a képviselő úr asszisztensének vezetésével.
A résztvevők között Pozsonytól – Nagykaposig 16 évtől 70-ig a hazai magyar társadalmi élet szinte minden területéről voltak. Csemadokosok, pedagógusok, a kultúra más területén őrt álló civilek, és diákok utaztak együtt.

Első nap, július 6-án, miután elfoglalták ötcsillagos szállodai szobáikat, lehetőségük adódott megcsodálni Strasbourg hangulatos utcáit. Nem mulasztották el a világ hatodik legmagasabb templomának, a Notre-Dame Katedrális megtekintését sem. Egy kellemes kis séta után a La Petite France történelmi városrészben a csoport átvonult az Au Canon étterembe, ahol közösen Csáky Pál képviselővel elfogyasztották kiadós vacsorájukat.
Másnap, július 7-én a várost kettészelő Inn folyó csendes vizein elhajóztak az Európai Parlament modern üvegépületéhez. Belépve a monumentális építmény falai közé, a csapat útja először az étterembe vezetett. Ebéd után egy kisebb teremben kötetlen beszélgetésre került sor Csáky Pál EP-képviselővel. Végül betekintést nyertek a kör alakú plenáris ülésterembe, ahol a képviselők éppen az emisszió-csökkentés lehetőségeiről tárgyaltak.

„A kétnapos programban lehetőségünk volt megismerni az egykori elzászi város legszebb részeit, a La Patite France történelmi városrészt, a csodálatos katedrálist belülről, a toronyból, és az esti fényben. Nagy élmény volt mindannyiunknak a várost keresztül szelő Inn folyón a sétahajózás. Volt lehetőségünk betekinteni a parlamenti élet egy-egy momentumába is. Itt találkoztunk vendégfogadónkkal Csáky Pál képviselővel, aki egy órás beszélgetésben betekintést adott a EP képviselőket érintő mindennapokba.
A csoportunkból feltett kérdések és válaszok arra a következtetésre juttattak, hogy bármit megtehet, bármiért harcolhat egy EP képviselő, a megmaradásunkért vívott harcot elsősorban nekünk itthon kell megharcolnunk a mindennapi munkánkkal, kiállással, a nemzeti tudat erősítésével, és a politikusainkkal való állandó kapcsolattal. A sajnos itthon tapasztalt általános közöny csak a megmaradásunkat fenyegeti” – nyilatkozta az egyik résztvevő, Dániel Erzsébet.
54856 2

Hozzátette: „Számomra – és valószínű többek számára is – a sok élmény közül a jóleső érzés akkor érintett meg, amikor a képviselő úr a beszélgetés elején és végén is megköszönte a magyarságért, megmaradásunkért végzett munkánkat. Ezt „fentről”, politikusainktól ritkább alkalommal kapjuk meg. A parlamentben belehallgathattunk az igen foghíjasan megjelenő képviselők felszólalásába is.
Jól éreztük magunkat az élmények által, de jóleső érzés volt találkozni a hazai életben ismerős emberekkel, és megismerni azokat a sorstársakat, akik a hazai magyar élet területén teszik a dolgukat mindannyiunkért” – zárta beszámolóját Dániel Erzsébet.

A Kincskeresők és a képviselő úr által kiírt pályázaton részt vevő diákok nyertesei is jól szórakoztak. A strasbourgi tanulmányúton Kincskeresők tízfős csapata vett részt a Kassa-medencéből (Kassa, Torna, Bódvavendégi, Áj).
A Kincskeresők rendkívül értékes munkát végeznek. Az alap- és középiskolás diákok tanáraik segítségével felkutatják regionális értékeinket, majd előadják azokat a dunaszerdahelyi Kincskeresők országos konferenciáján. Ez által lényegesen hozzájárulnak kulturális örökségünk megőrzéséhez.

54856 3
„A kétnapos strasbourgi jutalomkirándulás során mindenki tartalmas élményekre tett szert. Többen is fogadalmat tettek, hogy még visszatérnek ebbe a lenyűgözően tiszta és tipikus francia eleganciával rendelkező hangulatos városba” – mondta a Felvidék.ma-nak Surovec Róbert.

Hozzátette: „A Kincskereső csapatunk ezúton szeretne köszönetet mondani Csáky Pál képviselő úrnak, amiért megtisztelt bennünket meghívásával. Köszönjük a kirándulás szervezőinek is. Határtalan hálával tartozunk Dr. Szanyi Mária néprajzkutatónak, a Kincskereső mozgalom megálmodójának és elindítójának, aki felébresztette bennünk a hagyománykutatás iránti vágyat. Lelkesen folytatjuk tovább munkánkat, mert fontosnak tartjuk, hogy helyi kincseinket összegyűjtsük és megőrizzük a következő generációk számára” – tette hozzá Surovec Róbert.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …