Ideje véget vetni a szlovákiai magyar televíziózás gúzsba kötésének

Csáky Pál, az MKP európai parlamenti képviselője az Európai Bizottságban tevékenykedő partnereivel októberben kíván visszatérni a szlovákiai magyar nyelvű rádiózás és televíziózás egyik égető problémájára.

Mint ismeretes, 2013 első felében az Európai Bizottság kifogásolta a szlovák kormánynál, hogy Szlovákiában a (szlováktól eltérő) uniós hivatalos nyelveken való rádiós és televíziós műsorszolgáltatásra kizárólag akkor van lehetőség, ha a műsorokat teljes egészében megismétlik vagy feliratozzák szlovák nyelven. A Bizottság szerint ez sérti az uniós szolgáltatásnyújtás szabadságát.

A szlovák kormány a kötelezettségszegési eljárást megelőzendő fogadta el a 373/2013 számú törvényt, amely ugyan kivételesen megengedi a szlovák nyelvű műsorismétlés vagy feliratozás mellőzését, de csak azzal a feltétellel, hogy az érintett térségben van „megfelelő választékban” szlovák nyelvű műsorsugárzás.

Csáky Pál 2015 januárjában levélben jelezte az Bizottságnak, hogy az elfogadott törvény sem felel meg a szolgáltatásnyújtás szabadságára vonatkozó feltételeknek, illetve az diszkriminatív jellegű. A megkeresésre Oettinger uniós biztos márciusban arról biztosította a képviselőt, hogy a szlovák kormánytól részletekbe menő felvilágosítást kér az új törvény alkalmazási körére vonatkozóan, külön kitérve a kisebbségi nyelvhasználati lehetőségekre. A Bizottság jelezte, hogy a szlovák kormány válaszától függően dönt a kötelezettségszegési eljárás folytatásáról vagy lezárásáról.

Csáky reményét fejezte ki, hogy az uniós szervekkel való együttműködés eredményeként a közeljövőben megszűnhet a szlovákiai magyar kereskedelmi televíziózás „gúzsba kötése”, ám azt is fontosnak tartja, hogy szakmai részről is megfogalmazódjon az igény Szlovákiában a magyar  nyelvű rádiózás iránt.

(Sajtóközlemény, Csáky Pál képviselői irodája)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …