Ipolyi Arnoldra emlékeztek Ipolykesziben

A Szent Mihály imakilenced ötödik állomásaként Ipolykesziben tartottak ünnepélyes misét vasárnap, október 6-án, tizenkét katolikus lelkész és közel kétszáz hívő részvételével.

Az ünnepséget, amelynek Hutár Márk nagycsalomjai plébános volt a fő szervezője, támogatta Ipolykeszi község önkormányzata, Kosík Szilvia polgármester asszony vezetésével, de társszervezőként kivette részét a gazdag program megszervezéséből a Csemadok és az MKP helyi szervezete is.
A rendezvény egyik programpontja volt a falu nagy szülöttéről, a 19. századi magyar kultúrtörténeti kutatások úttörő alakjáról, aki az első összefoglaló munkát írta a magyar mitológiáról, Beszetercebánya és később Nagyvárad püspökéről, Ipolyi Arnoldról szóló megemlékezés is, melynek keretében a résztvevők megkoszorúzták Ipolyi Arnold emléktábláját, amely a helyi templom külső falát ékesíti.

A szépen felújított templomban a lelkiatyák a Magyarok Nagyasszonyáról is megemlékeztek, hangsúlyozván, hogy az Ipoly mente magyarjainak is büszkének kell lenniük magyarságukra, s arra a szellemi örökségre, amelyet a több mint ezeréves magyar kultúra és történelem ránk hagyományozott.

A nemzeti és keresztény hagyományokra való utalásnak szerves otthont nyújtott a nemrégiben felújított ipolykeszi templom, amelynek csodálatos freskóit a balassagyarmati származású Lencsés Zsolt festette. A művész a Szent Korona és a koronázási palást grafikai elemeinek felhasználásával csodálatos miliőt biztosított a templomban helyet foglalók számára: a belépő úgy érzi, mintha a szentélyben István koronája borulna rá, a templom hajóját pedig a koronázási palást grafikai elemeinek szinte a hívek fölé feszülő íve teszi belsőségessé.
A Szent Mihály imakilenced következő állomása Zsitvabesenyőn lesz.

Dunajszky Éva, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …