Szoborszentelő ünnepség Restén

Egy évvel ezelőtt szentelték fel a mintegy 350 főt számláló csereháti település, Reste új római katolikus templomát, amivel a restiek 100 éves álma vált valóra. Most a restiek újabb álma vált valóra: október 6-án szoborszentelő ünnepséget tarthattak.

A templomot, amelynek tervei már 2002-ben elkészültek, és alapkövét Rozsnyón 2003 szeptemberében II. János Pál pápa is megáldotta, még 2006-ban kezdték építeni, mivel a kicsiny falu provizórikus vályogfalú temploma már életveszélyes állapotba került. 2012-ben aztán a közadakozásnak, az emberi összefogásnak és segíteni akarásnak köszönhetően Friedmann László kassai építész tervei alapján elkészült a restiek messze környéken párját ritkító, felfelé fordított hajót szimbolizáló temploma, amelyet a Rózsafüzér királynő tiszteletére szenteltek.
Most, egy évvel később a restiek újabb álma vált valóra: október 6-án szoborszentelő ünnepséget tarthattak. A szép, új templom tornyának tövében elhelyezett Magyarok Nagyasszonya szobor tervezője és alkotója ugyanaz a Szabó Ottó festőművész, aki a templom belső terét is tervezte, illetve három éven keresztül faragta és festette azt.

A szobor megalkotása során a festőművész társalkotói: Jozef Kužidlo, kassai szobrászművész, akinek köszönhetően az oltár mögötti falon lévő, mintegy 400 kilós Mária-szobor is készült, továbbá Peter Ilčík kassai szobrászművész és öntőmester, illetve Vladimír Tuľak kassai öntőmester voltak. A templom tornyának tövében elhelyezett szobor elkészítéséhez szükséges anyagiak előteremtésében a magyarországi Emberi Erőforrások minisztériuma volt a falu segítségére.

A Magyarok Nagyasszonya szobrot Mons. Pásztor Zoltán főtisztelendő, püspöki helynök és Száraz János restei plébános áldották meg és szentelték fel. A szoborszentelés utáni szentmisét Pásztor Zoltán püspöki helynök celebrálta. „Első királyunk, Szent István felismerte és tudta, milyen hathatós védelmet biztosít országának és népének, ha Szűz Mária anyai védő szeretetére bízza az országot. Döntése jónak bizonyult, hiszen minden háború és tudatos pusztítás ellenére, a történelmi viharok dacára is megmaradtunk itt, a Kárpát-medencében” – mondta Bodnár Ferenc polgármester a szoborszentelőn tartott ünnepi beszédében.

A szoborszentelő ünnepséget Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország Kassai főkonzul asszonya, Csáky Pál az MKP Országos Elnökségének tagja, Zachariáš István Szepsi polgármestere, az MKP megyei elnöke és a szobor alkotója, Szabó Ottó festőművész is megtisztelte jelenlétével.

Dunajszky Éva, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …