Jókai Annát köszöntöttük Komáromban

Csodálatos estnek voltak szem- és fültanúi a résztvevők január 21-én Komáromban, a Magyar Kultúra Napjának előestéjén.  A Széchenyi István Polgári Társulás és a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület vendége ezúttal Jókai Anna Kossuth-díjas író- és költőnő volt.

A magyar gimnázium díszterme zsúfolásig megtelt a magyar kultúrát kedvelő érdeklődőkkel, akiket az est házigazdája Tarics Péter, a Széchenyi Társulás elnöke köszöntött. Tarics Péter azzal kezdte mondandóját: „Szerencsés és boldog lehet az a nemzet, amelynek két Jókaija van. Méghozzá két olyan Jókaija, akire méltán lehet büszke a magyar nemzet.” A házigazda a „nemzet lelkiismeretének” nevezte Jókai Annát, aki előadásával a szó legszorosabb értelmében lenyűgözte a hallgatóságot. Fiatalokat megszégyenítő szellemi frissességével, sziporkázó humorával és rendkívül megnyerő előadásmódjával, találó szófűzéseivel belopta magát a komáromi közönség szívébe. Megindító volt tapasztalni azt a  szeretetet, ahogyan Jókai Anna drága magyar anyanyelvünkről szólt, s ahogy tanított bennünket a magyarságtudat ápolására. Így fogalmazott: „Szerelmesen ragaszkodom drága magyar anyanyelvemhez. Ezt bizonyítja az is, hogy egész életemben ezen a gyönyörű nyelven írok regényt, novellát, verset. Amikor pedig lehetőségem lett volna elhagyni az országot, nyelvet, hazát cserélni, nem tettem meg. Szeretni kell gyönyörű anyanyelvünket, s a lelkünk legmélyén érezni az általa képviselt tiszta forrást. Ezt a legszebb, páratlanul csodálatos nyelvet méltó módon kell átadni gyermekeinknek.”

Jókai Anna külön kiemelte a magyar fiatalok szerepét az anyanyelv ápolásában, és szeretettel köszöntötte az előadáson megjelenő számos középiskolás fiatalt, akiket nyilvánosan megdicsért azzal a nem titkolt szándékkal és célzattal, hogy máskor is ellátogassanak a magyar rendezvényekre.

Az ünnepség vendége volt Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának volt elnöke, aki megható szavakkal köszöntötte a 80 éves Jókai Annát. Nagyra értékelte az írónőnek azt a felbecsülhetetlen értékű munkáját, amelyet a magyar nyelv gazdagítása és nemzettudatunk megtartása érdekében az elmúlt évtizedekben tett.

Jókai Anna és Tarics Péter beszélgetését és előadását Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas Érdemes Művész gazdagította, azzal, hogy a Jókai Annáról a közelmúltban megjelent „A szeretet túlcsordulása” című könyvből olvasott fel részleteket.

A komáromi Magyar Kultúra Napja nagy sajtóérdeklődés mellett zajlott, több magyar szakos tanár és diákjaik is részt vettek a szép és megható ünnepségen. Az est végén Tarics Péter virágcsokorral köszöntötte Jókai Annát szép életjubileuma alkalmából, a közönség pedig állva tapsolt Komárom illusztris vendégének.
 
Nagy Imre, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …