Meprankig: Csáky Pál Szlovákiából a 2. helyen

Csáky Pál a szlovákiai EP-képviselők MEP RATING listájának második helyén áll (Fotó: Oriskó Norbert,, grafikon: mepranking.eu)

Csáky Pál, az MKP EP-képviselője Szlovákiából a második legmagasabb pontszámot kapta a független ügynökség által készített értékelésen. A meprankig.eu oldalon valamennyi európai parlamenti képviselő tevékenysége áttekinthető.

Az értékelés a különböző brüsszeli és strasbourgi aktivitások, valamint az Európai Parlamentben betöltött pozíció alapján készül.
A szlovákiai listán csak Jana Žitňanská kapott több pontot (75,9) Csáky Pálnál (45,2). Szlovákiából 13 képviselő jutott be az Európai Parlamentbe, Nagy József (Most-Híd) a 9. a MEP Ranking összesítésében.

Nemcsak országok, hanem az európai pártcsaládok szerint is áttekinthető a lista. Az Európai Néppárt 217 képviselője közül Csáky Pál a 67., Nagy József a 134. helyen áll. Csáky pontszáma egyébként a Magyarország államhatárán túli magyar képviselők közül is a legmagasabb.

Csáky helyezéséhez bizonyára hozzájárult, hogy a felvidéki magyarok közül eddig ő töltötte be a legmagasabb posztot az Európai Parlamentben. Az MKP képviselőjének eredménye motiváció lehet a fiatal generáció számára is. Az EP Petíciós Bizottságának alelnökeként végzett tevékenysége során számos, a felvidéki magyarokat is élénken foglalkoztató téma került az Európai Parlamentbe, többek között a vereknyei hulladéklerakat kérdése, a szlovákiai magyar gazdák követelései és az élelmiszerárak unión belüli egyenlőtlenségének problémája.

Csáky Pál nevéhez fűződik „Az uniós tagállamokban élő kisebbségek védelméről és megkülönböztetéséről”
című, tavaly elfogadott európai parlamenti határozat is, amely áttörésnek számít az őshonos kisebbségek uniós megközelítésében. Lesz-e folytatás? Májusban új Európai Parlamentet választunk, s erre a kérdésre a választópolgárok adják meg a válasz.

Forrás: Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …