Mi, magyarok 1100 éve európai nemzet vagyunk

Változtass Európán! A te szavad, a te Európád címmel május 11-én rendezett közösségi esten mutatkozott be a komáromi közönségnek a Magyar Közösség Pártja tizenhármas listájának nyolc európai parlamenti képviselőjelöltje.

Változtass Európán! A te szavad, a te Európád címmel május 11-én rendezett közösségi esten mutatkozott be a komáromi közönségnek a Magyar Közösség Pártja tizenhármas listájának nyolc európai parlamenti képviselőjelöltje. A kampányrendezvényen, melynek vendége volt mások mellett Berényi József és Bárdos Gyula is, a listát vezető Csáky Pál úgy fogalmazott: az EP-választás nem az MKP-ról, hanem a felvidéki magyar közösség esélyeiről és élni akarásáról szól.

A rendezvény vendégeit és a közönséget Petheő Attila a Tiszti Pavilon impozáns épületében köszöntötte. Az MKP járási elnöke – utalva Domin István, izsai polgármesterre, aki negyedik a listán – kiemelte: a komáromi járásnak régen nem szerepelt ilyen előkelő helyen képviselőjelöltje, mint most az MKP EP-listáján. „Terveink megvalósításához az első, a második és harmadik lépés is az, hogy járásunkból egy képviselőt jutassunk be az Európai Parlamentbe” – mondta. Hozzátette: az MKP jelöltjei mögött tapasztalat és munka áll, ezért úgy véli, ha lehetőséget kapnak, a komáromi járást és a Duna-mentét is képesek felemelni.

Komáromban a megyei választások a Magyar Közösség Pártja és a magyar közösség szempontjából nagyon jól sikerültek, hiszen csaknem száz százalékos eredményt értünk el, ezért köszönet illeti a komáromiakat és a környékbelieket – fogalmazott beszédében Berényi József, aki hozzátette: Nyitrán továbbra sem tört meg az ellenállás a magyarokkal szemben, de véleménye szerint „már olvad a jég”, hiszen az MKP-nak vannak bizottsági elnökei, és a képviselők nagyobb teret kaptak, hogy a szakmai munkákba jobban bekapcsolódhassanak.
„Ha a különböző a választásokon folyamatosan jól szerepelünk, akkor el tudjuk elérni, hogy leüljenek velünk tárgyalni és elmondhatjuk, mi az, ami nekünk fontos” – hangsúlyozta a május 24-i EP-választás egyik fontos aspektusát a magyar párt elnöke.

Berényi pártja EP-listájáról elmondta: a két tapasztalt listavezető mellett csupa fiatalember képviseli az MKP-t. Véleménye szerint ezzel is igazolják, hogy van megújulás a párton belül. „Vannak új arcok, felkészült fiatalok, ami már csak azért is fontos, mert ezáltal újabb és újabb generációk kapcsolódnak be a közéletbe” – mondta.
Berényi leszögezte: olyan képviseletre van szüksége a magyar közösségnek az Európai Parlamentben, amely nem a pillanatnyi trendek és a közhangulat alapján, hanem elvek és határozott értékrend alapján dönt.

„A Föld népességének egy tizede az EU-ban él, a világon megtermelt javak egynegyedét az EU-ban hozzák létre, a világon kifizetett szociális segélyek felét az unióban fizetik ki, Szlovákia beruházásainak hetven százalékát az EU költségvetése fedezi. Brüsszel és Strasbourg tehát nincs is olyan messze, mint azt sokan hiszik” – jelentette ki Farkas Iván. Az MKP alenöke ugyanakkor elismerte: az unió komoly reformokra szorul. „Változtassuk meg a mezőgazdaság uniós támogatási rendszerét, hogy a jövőben ne legyenek a dél-szlovákiai járásokban gazdálkodók hátrányosan megkülönböztetve. Dél-Szlovákiának szüksége van korszerű utakra, vasúthálózatra, ezek ugyanis a gazdaság ütőerei, amerre ezek haladnak, ott van gazdaságfejlesztés és munkahelyteremtés” – vélekedett Farkas, aki szerint európai ésszel, de magyar szívvel kell cselekednünk.

„Mi magyarok nem tíz évvel ezelőtt váltunk európai nemzetté, mi 1100 éve európai nemzet vagyunk” – fogalmazott Csáky Pál a komáromi kampányrendezvényen. Hozzátette: felemelő az a kultúra, amit a magyarság létrehozott itt, Európa szívében, erre minden magyar méltán büszke lehet.
Az MKP európai parlamenti programjáról szólva elmondta, azt az egyik legjobban kidolgozott programként értékelték a szakértők.
Csáky rámutatott: Európa komoly reformokra szorul. Úgy véli: az elkövetkező öt évben fontos folyamatok fognak ebben a kérdésben beindulni. Emlékeztetett: az MKP-t 2012-ben és bizonyos fokig 2010-ben is a felvidéki magyar választók alacsony részvételi aránya lökte ki a parlamentből. „Minden tisztességes elképzelésünk porba hullhat, ha május 24-én nem kapjuk meg azt a támogatást, amely biztosítaná számunkra az ötszázalékos küszöböt. Én bele sem merek gondolni, mi lenne akkor, ha megbotlanánk 24-én, mert ez a történet nem a 13 képviselőről szól, nem is csak az MKP-ról, hanem a mi hitünk szerint a felvidéki magyar közösség esélyeiről, lelkierejéről és élni akarásáról” – hangsúlyozta.
A komáromi kampányrendezvényen a közönség előtt Králik Róbert, Matuszny Katalin, Klenovics Gábor, Nagy Dávid, Agócs Gergely, valamint Domin István is bemutatkozott.
Az MKP EP-képviselőjelöltjeivel legközelebb Szencen, május 14-én találkozhatunk.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …