Nemzeti-liberális szembenállás a Felvidéken

A Csend és lélek a Könyvhéten, Budapesten – „A Felvidéken rögzülő félben van a nemzeti oldal, illetve a balliberális politikai ízlésvilág közötti szembenállás, és ez hátrányos az ottani magyar társadalom érdekérvényesítő képességére” – mondja Csáky Pál, pozsonyi politikus.

Csáky a nemzeti oldalra sorolta azokat, akik a felvidéki magyar lét önszerveződésének, szellemi és politikai önvédelmének a nyomvonalán tevékenykednek – tehát az MKP-t, a Csemadokot, a nemzetileg elkötelezett sajtót és civil szervezeteket. A liberális oldalt szerinte a nemzeti érdekeket nem fontosnak tartó szervezetek, a Most-Híd, az Új Szó c. napilap és néhány egyéb, elektronikus vagy írott média, illetve civil szervezet alkotja. „Ez a buta szembenállás káros, s ezért elsősorban azok viselik a felelősséget, akik 2009-ben nyíltan szembefordultak a szlovákiai magyar közösség érdekeivel. A felelős politikus ugyanis együtt érez közösségével és megpróbálja feljebb húzni azt. A felelőtlen csak az adott perc előnyeit akarja kihasználni és együtt úszik az árral. A felvidéki magyarok fele elfogadja ezt a lefelé való csúszást, ez döbbenetes. Ilyen viszonyok között nem csodálkozhatunk azon, hogy ilyen ütemben fogy a felvidéki magyarság” – jelentette ki Csáky.

A közéleti ember Csend és lélek című kötetét, melyben a szerző egyéni sorsokat vázol, a Könyvhéten mutatták be Budapesten.
„Egész Európában azt látjuk, hogy mindenki keresi a helyét ebben az új, 21. századi világban. Részünkről, magyarok részéről bűn lenne nem együtt haladni ezzel a folyamattal. Közel száz évvel a trianoni döntés után nagyon sokan azt mondják, hogy megfáradtak. Ez az új, 21. századi világ is rengeteg kihívást zúdít ránk. Ezek nem mindegyike pozitív, ám nem menekülhetünk előlük.

Én nem akarok egy olyan generáció tagja lenni, amely felemeli a kezét és megadja magát a sorsnak. Azt vallom, hogy nem szabad feladnunk magunkat, tisztességgel tovább kell vinnünk azt a sorsot, amely ránk méretett, s tovább kell adnunk a magyar értékeket is utódainknak. Sajnálatos módon azonban van a felvidéki magyar közösségben egy réteg, amely számára ez már nem fontos, s amely eleve kétnyelvű pártokban és anyagelvű politizálásban gondolkodik. Ez káros, nagyon káros a közösségre, erősen bomlasztja azt. Helyesnek tartom, hogy Magyarország kormánya nem támogat ilyen önpusztító politikát” – mondta többek között Csáky Pál, az MKP volt elnöke.

Forrás: Kossuth Rádió, Vasárnapi Újság

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …