Újra kell gombolni a kabátot

A bumm.sk interjúja – Csáky Pállal arról beszélgettünk, mit csinálna másképpen az MKP-ban, összefogna-e a Híddal az EP választáson, és miben látja az asszimiláció okait? Szerinte a Hidat nem veszi komolyan a szlovák politika. És Berényi jól végzi a dolgát?

Mivel foglalkozik mostanában?

– Van egy alapítványom, a Pro Futura Hungarica alapítvány, amely elemzéseket készít különböző nyelveken, időnként európai megrendelésekre is. Ezen felül sokat publikálok, részben a Facebook-oldalakon, másrészt pedig gyűjtöm az anyagot egy jövő év elején megjelenő könyvbe. Harmadsorban a személyes kapcsolattartást is fontosnak tartom, hetente 2-3 alkalommal veszek részt valamilyen fórumon, ahova meghívnak. Ilyenkor a könyveimet mutatom be, de egy jó alkalom beszélgetni a közösségi dolgokról is egyben.

A napokban megjelent egy új honlapja is. Ezzel már az EP választásokra nevezett be?

– Ez egy kommunikációs csatorna akar lenni, mivel a Facebookon is már három különböző helyen vagyok, elsősorban a létszámkorlátok miatt. Ott már 12 ezer emberrel tartom a kapcsolatot. A Facebooknak azonban egy nagy hiányossága, hogy csak az aktualitásokra fókuszál, azonban a korábbi írások nem, vagy csak nehezen kereshetőek elő. Ebből a megfontolásból jött létre ez az oldal, lényegében egy Csáky-könyvtár.

De ne kerüljük meg a kérdés lényegét, mennyire eldöntött, hogy Ön vezeti majd az MKP EP-listáját?

– Nyitott még ez a kérdés, ősszel kell erről döntenie a pártnak, ez nem személyes döntés csupán. Az MKP-nak kell eldönteni, hogy milyen politikát szeretne folytatni. Úgy gondolom, hogy a nem éppen szerencsés tendenciák megfordításának lehetősége is lehet az EP választás. Akkor kerülhet oda valaki, ha eléri a párt az 5 százalékot, és azt látjuk, hogy ezzel huzamosabb ideje probléma van. Ha a párt úgy dönt, hogy ennek nekiveselkedik, és át akarja ugorni az 5 százalékos küszöböt, akkor én ebben hajlandó vagyok együttműködni.
Az is előfordulhat, hogy a párt nem éri el az 5 százalékot, de azért azt meg kell jegyezni, hogy a legtöbben alacsonyabb részvételre számítanak és a felmérések szerint az MKP-nak van a legstabilabb szavazóbázisa.

Könnyen előfordulhat egy dupla vagy semmi helyzet. Most két szlovákiai magyar van az EP-ben, így a magyarok felül vannak reprezentálva, de ha külön indulnak, akkor akár senki sem kerülhet be. Az egyetlen reális partner ebben a Híd, mennyire nyitottak az együttműködésre velük?

– Több variáció elképzelhető, én más politikai konstrukciókat sem zárnék ki. Ha a jobboldal megembereli magát, akkor lehetne egy szélesebb jobboldali együttműködés is. Könnyen lehet, hogy a blokkok harca is lesz ez, és az a veszély, amit említett, könnyen sújthatja a többi jobboldali pártot is. A választ elsősorban a megyei választások után tudjuk megadni, bár nem zárom ki, hogy már korábban születik valamilyen elhatározás.

A Híddal való viszonyt megkerültük, ami azért is érdekes, mert a másik oldalon Simon Zsolt neve merült fel listavezetőként, akihez tudvalevően nem kötik szerelmi szálak. Elképzelhető, hogy a személyi kérdéseken túllépnek és együtt fognak kampányolni?

– Igyekszek kerülni minden olyan lehetőséget, ami legitimizálná a vegyes párt működését, mivel én azt nagyon károsnak tartom. Az asszimiláció nem úgy történik, hogy valaki lefekszik magyarként, majd felébred szlovákként, hanem ott mindig van egy köztes állapot. Ezek a bizonytalanok most felfedezték a bölcsek kövét a Híd vonatkozásában, és ez által felgyorsul az asszimiláció. A párt ezekre a bizonytalanokra épít, nem hiába Pozsonyban és Kassán érték el a legjobb eredményeket.

Én inkább egy önálló listát tudok elképzelni. Valószínűleg a pártok szavazóinak kemény magjai fogják eldönteni a meccset. Az MKP kemény magja viszont nem akarja az összeborulást.
Nem ott történt a távozók részéről az inkorrektség, hogy elmentek az MKP-ból, mivel az elfogadható. Akár egy másik magyar pártot is létrehozhattak volna, és akkor nagyon kellene keresni az együttműködés lehetőségeit. A vegyespárt, mint ideológia elfogadhatatlan. Káros, mert az asszimilációt programszerűen segíti elő.

Erdélyben három magyar párt van, és még a legpuhább is az autonómiával kampányol. Ennek ellenére százalékarányosan ugyanolyan mértékben fogynak, mint mi. Hasonló a helyzet Délvidéken is. Nem lehet, hogy az asszimiláció nem pártkérdés, hanem egy szociológiai folyamat?

– Is-is. Társadalmi és gazdasági folyamatok is befolyásolják a folyamatot. Azt gondolom, hogy az MKP, de más pártok sem reagálnak elég erősen a szociális és gazdasági kérdésekre, pedig a magyarlakta régiók életét ez is jelentősen befolyásolja. Engem az is zavar, hogy sok fiatal megy el, és egy jó részük nem fog visszatérni. Elfogadom azt az álláspontot, hogy ez egy bonyolultabb folyamat, azonban meg kell vizsgálni minden olyan tényezőt, ami ezt elősegíti, és amelyik ezt fékezi.
Ha már említette az autonómiát, akkor be kell vallanunk, hogy ezt a témát rosszul kommunikáljuk. Pedig valójában annyit jelent, hogy döntési lehetőségeink lesznek a saját régiónkban. Ez döntéseket, törvényeket és pénzcsomagokat jelent, amiről az adott régióban dönthetnek. Ettől gazdag Dél-Tirol.

Másik oldalról nézve egyre többen kerülnek bizonytalan helyzetbe. Vegyes házasságok, szórványban élnek, de lehetnek más objektív hétköznapi okai. Sokak szerint az MKP politikája ellöki őket, nem tartja őket megfelelő magyarnak. Nem kéne jobban nyitni az irányukba?

– Ezzel egyetértek, a nyitás kell, a hangsúlyokat is meg kell változtatni. Kéne erről egy szélesebb társadalmi vita, mivel a magyarság, de egész Szlovákia csak sodródik. Országos szinten azt látjuk, hogy a Fico kormánynak nincsenek innovatív elképzelései, romlik a szociális helyzet, emelkedik a munkanélküliség, nincs beruházás, de nőnek az adósságok. Kicsiben ez történik a magyarokkal is, nem igazán vannak mobilizáló gondolatok. Nem igazán vannak olyan személyiségek sem, akik ezt ki tudnák produkálni. Újra kell gombolni a kabátot, és azzal is egyetértek, hogy az intim szférába a politika nem szólhat bele.

Ahogy ön is említette, az MKP pártpreferencia szintjén megtorpant. Az MKP-n belül egy csoport szívesen látná visszatérését az elnöki posztra. Ilyen szempontból fontos volna tudni, hogy ön mit csinálna másként?

– Nem csak az MKP torpant meg, hanem az egész szlovákiai magyarság sodródik. Ahogy említettem, több fórum kellene a dolgaink megvitatására. 1997 előtt is volt három párt, és mégis találtunk alkalmakat az egyeztetésre, az ott elhangzottak később sokat segítettek akkor, amikor kormányra kerültünk. Most is vannak magukat magyarnak valló képviselők a parlamentben, nekik kéne többször felszólalni a parlamentben a magyarok érdekében. Markánsabb politizálásra volna szükség, és ez a megállapítás az MKP-ra is vonatkozik természetesen. A súlypontokat is jobban szét kéne teríteni, szociális, gazdasági és más infrastrukturális területekre. Ezeket az országos politikán túl a megyén is határozottabban kéne képviselni.

Megkerültük azt, hogyan értékeli az MKP mostani helyzetét, és mi lehet ebből a kiút?

– Majd a választók értékelik a pártokat. Én úgy gondolom, ha ezeket a célokat markánsabban megfogalmazzuk, akkor majd a választóktól is nagyobb bizalom érkezhet irányunkba. Tehát én a markánsabb politizálást látnám szükségesebbnek, ezt a párton belül is mondom.

Komoly változásokhoz a parlamentben 76 szavazatot kell szerezni egy javaslathoz. A markáns hanghoz lesznek partnerek is, akik segítenek ezt megvalósítani? Mi a garancia arra, hogy ezek nem csak hangzatos kinyilatkoztatások, hanem valós változások lesznek?

– Az első dolog az, hogy szedje össze magát a közösség és a párt. Egy meghasonulásban szenvedő közösséget nem vesz komolyan senki. Igen, az ügyekhez szövetségeseket kell keresni, de nagy tisztelettel mondom, hogy 8 évig miniszterelnök-helyettes voltam, több tucat alkalommal vezettem a szlovák kormány üléseit. Teljesen egyértelmű számomra, hogy mit és hogyan lehet megcsinálni. A komáromi egyetemről szóló törvényt is én írtam, saját kezűleg. Ott is fel kellett vállalni bizonyos konfliktusokat.
A szlovák oldalnak is be kell látni, hogy kezelni kell a helyzetünket. A Hríbnek írt reakciómban is azt jeleztem, hogy szlovák-magyar megbékélés nem lehetséges a szlovákiai magyarok helyzetének a kezelése nélkül. Pedig ő még empátiával viszonyul hozzánk.
Hozzáteszem, hogy ezért tartom nagy gondnak a 2009-es szakadást, mivel a politikai potenciálunk csökkent. A Hidat sem veszi komolyan a szlovák politika, ott bukdácsolnak a parlamentben. Vezetik a jelen nem lévő képviselők listáját. Így a választó is megkérdezheti: jó út volt ez?

Utalt arra az időszakra, amikor miniszterelnök-helyettes volt. Van néhány pozitív példa, mint az egyetem, de számos olyan kihagyott lehetőség is akad, ami elmaradt. Törvényi garanciák születhettek volna akkor meg, különösen az EU csatlakozás kapujában. Ott voltak, de a megyehatárokat mégis teljesen irracionális módon szabták meg. Milyen garanciákat lát, hogy ez most másként lehet?

– Az a munka, amit ott akkor elvégeztünk, az visszatekinthető. Néha én is olvasok ezzel kapcsolatos túlzó kritikákat. Nem igazán szerencsés azt állítani, hogy a felvidéki magyarság összes problémáját nem tudták megoldani 8 év alatt. Ráadásul újabb és újabb problémák is születnek. A kérdés az, hogy abban az adott évben megtettem-e mindent azzal kapcsolatosan, hogy a dolgok előre haladjanak. Most a helyzet nem pozitív és csúszunk lefelé, a problémákat már említettük.
Abban egyetértek, hogy nem a demagógia a megoldás. 2006-ban egy konkrét javaslatom volt, hogy ha netán létrejött volna a Ficóval való koalíció, akkor oda milyen témákat kellett volna bevinnünk. Egyébként 1998-ban és 2002-ben is miniszterelnök helyettesként én voltam felelős azért, hogy a kormányprogramba mi kerüljön bele a választási programunkból. Ezt akartam később folytatni. Később odapörkölték nekem, hogy voltak MKP-sok, akik autópálya építés ügyében lobbiztak, ezt szabták a kormánytagság feltételéül. Az MKP-n belül is volt 2-3 vonulat, az egyik inkább elvi dolgokat szeretett volna, a másik pedig túlzottan gazdaságiakat. Ezt kellene intelligensen kezelni, de jelen pillanatban nem ott tartunk.

Ön szerint Berényi József jól végzi a dolgát, mint MKP elnök?

– Erre az MKP jogosult, hogy eldöntse.

Egy személyes véleményt szívesen meghallgatnánk.

– Négyszemközt szívesen elmondom, de az nem a médiára tartozik.

Előbb is óvatosan megkerülte az értékelést, pedig valóban tudni kéne, hogyan tovább?

– Én nem kerülöm meg. Annyit elmondok, amennyit helyesnek tartok, de a dolgokat javítani szeretném, nem rontani. Nincs könnyű helyzetben a közösség sem. Pártelnökként is mindig azt nyilatkoztam, hogy a párt az másodlagos. A közösség és az emberek sorsa az elsődleges. Hogy ebből mit tudunk megvalósítani és mit nem, az megint egy másik téma. De ahogy említettem, el kell gondolkodnunk a fontos kérdéseken, és újra kell gombolni a kabátot.

Eredeti forrás: http://www.bumm.sk/83330/csaky-ujra-kell-gombolni-a-kabatot.html

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …