Pszichológia

Egy krízishelyezetben beindul a propaganda, megjelennek a különböző igazságtartalommal bíró információk, a szembenálló felek megpróbálják egymás támogatóit elbizonytalanítani, befolyásolni. A pozitív üzenetek súlya is megnő ilyenkor.

Tegnap megjelent egy hír arról, hogy Ukrajna vezetése kéri gyorsított ütemben az ország felvételét az EU-ba. Nos, a hír így elég bután hangzik, gyorsított eljárás nincs (gondoljunk bele, mi mennyire elégedetlenek voltunk a kilencvenes évek második felében, hogy még mindig csak a tárgyalások folytak, s nem a döntés született meg). Magam végigcsináltam ezt a folyamatot, Szlovákia belépését én koordináltam annó, tudom tehát, hogy miről beszélek. Ukrajna ma éretlen és alkalmatlan az EU-tagságra. Politikailag és gazdaságilag is elképzelhetetlen volna egy mai ilyen döntés, komoly hiba lenne.

Az európai reakciók viszont pozitívak, ez is érthető. Ukrajna szorongatott helyzetben van. A NATO-ba nem léphet be, a NATO tagországok itt józanul mérlegelnek. Ha Ukrajna a NATO tagja lenne, ma biztosan aktiválná az 5. cikkelyt, ami azt jelenti, hogy holnaptól szlovák és magyar csapatoknak is védeniük kellene Kijevet. Be kellene szállniuk a nyugati hatalmaknak is, és ez világháborút jelentene. A nyugati hatalmak éretten döntöttek és nyilatkoztak: segítség igen, katona nem.

Ukrajna viszont harcban áll, s az ország elnöke minden eszközt be kíván vetni, hogy erősítse az ellenállás morálját. Zelenszkij így, szorongatott helyzetében egy lépéssel két legyet akar ütni – mind a kettő helyes, egyébként. Az első: perspektívát és reményt akar adni népének, ilyen vonatkozásban valóban fontos a felvetés fogadtatása.

A másik: távlatilag is el akarja helyezni országát a mentális-politikai térfélen. Putyin nemrégiben meghirdette a „minden oroszok egységét”, a nagyorosz (Orosz Föderáció), fehérorosz (Fehéroroszország) és kisorosz (Ukrajna) együttműködést egyre erőteljesebb formában. Lukasenko már a szivarzsebében van, következne Zelenszkij. Az meg ellenáll – amivel bizonyára meglepte az oroszokat is, néhány elődje az ukrán elnöki poszton már tízszer kisebb konfliktus esetén is elfutott Moszkvába, menedéket kérni. Zelenszkij viszont a régi igazságot tűzi a zászlóra: GO WEST! Nem a keleti (pánszláv-pánorosz) kultúrkör és hatalmi szféra felé akar elmozdulni, hanem a nyugati felé. (Ő még nem tudja, de most nem is mérlegelheti, hogy itt milyen gondok vannak belül, az agyakban is – de más alternatívája neki sincs.) Az én olvasatomban hasonlóan kétségbeesett sóhaj ez, mint volt Nagy Imre 1956. november 1-jei bejelentése arról, hogy Magyarország kilép a Varsói Szerződésből.

A jelen krízishelyzetben tehát valószínűleg hiba volna politikai-gazdasági realitások alapján leütni a kérést. Ezen a ponton átbillenünk a pszichológia területére. A jelentkezési lapot át lehet venni Brüsszelben, akár jókora pompával is. Holnapután el lehet kezdeni a tárgyalásokat. (Vicces lesz majd figyelni egyébként a tárgyalásokat, ha például a demokratikus alapelvek betartása vagy a korrupcióellenes küzdelem című fejezetekhez érnek.) Ukrajnában viszont valószínűleg létrejön egy újabb befagyott állapot (van belőle elég a volt Szovjetunió területén), de Európai Uniós tagságra az elkövetkezendő húsz év horizontján nem mernék fogadni.

Csáky Pál

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …