Nagy Olivér: Útmutatás személyes példával

NAGY OLIVÉR alsószeli evangélikus lelkész volt a vendége Csáky Pál politikus, író „Beszélgetések a nemzettudatról” folytatott rendezvénysorozatának, Pozsonyban.

Nagy Olivér alsószeli evangélikus lelkész volt a vendége Csáky Pál politikus, író „Beszélgetések a nemzettudatról” folytatott rendezvénysorozatának, Pozsonyban.

Sokan nem is tudják, hogy a magyar nemzet nagyjai közül milyen sokan voltak evangélikusok. Itt van például Petőfi és Kossuth, szellemiségük ma is üzen nekünk.Nagy Olivér optimista becslése szerint az evangélikus magyar ajkú hívek száma Szlovákiában 10 ezer fő lehet, a közösségnek mindössze két magyar ajkú lelkésze van.

„Fogy a magyarság, és az egyházak közössége is. Ön lelkészként hogy éli ezt meg” – kérdezte tőle Csáky Pál. Nagy Olivér úgy gondolja, nem a számokon van a hangsúly. „Az egyház a Jézus Krisztusban hívők közössége. Isten nem teremtett sem katolikusokat, sem reformátusokat, sem evangélikusokat. Sőt, még nemzetiségeket sem. Annak is megvan a maga varázsa, ha mindössze 10 ember beszélget egymással egy 600 férőhelyes teremben.

Tudatosan készültem erre a pályára, már a gimnáziumban. Én szlovákiai magyar evangélikus lelkész akartam lenni, ezért folytattam a tanulmányaimat Pozsonyban, és nem Budapesten. Úgy vélem, megmaradásunk kérdésében óriási szerep jut a hitünknek. Olyan világban élünk, melyben túlkínálat van mindenből, csak éppen a biztonságból nincs. Tudatosítom, hogy fontos a megélhetés, a szociális biztonság, de mindez mit ér az élet sója nélkül?” – kérdezett vissza a lelkész.

Csáky Pál emlékeztettet  arra, hogy sajnos, ma nem az észérvek idejét éljük. Fontos kérdés tehát, hogy az ember mivel tudja meggyőzni embertársait a helyes útról?
„Kizárólag a személyes példa és a hitelesség segíthet. Pozitív példákra van szükség” – véli Nagy Olivér, aki a közéleti tevékenységből is kiveszi a részét, hiszen otthonában, Alsószeliben önkormányzati képviselő is. Úgy gondolja, ez összefér lelkészi hivatásával, hiszen a politika közügy, miért ne politizálhatna bárki. Nincsenek illúzióim, a politikai nem a szentek közössége, és az ez egyházi politikára is érvényes. Az a fontos, hogy tisztességgel és méltósággal kommunikáljunk egymással. Mi, szlovákiai magyarok elkövettük azt a nagy hibát, hogy a politikai palettán megosztottuk magunkat. Egyszer majd mindenről számot kell adnia mindenkinek” – tette hozzá. Nagy Olivér szerint a hit mellett óriási szerepe van a családi háttérnek is. Számára is nagy jelentőséggel bír, hogy férjként és apaként is tekinthet az emberek problémáira. „Óriási felelősségünk, hogy gyermekeinket jó magyar embernek neveljük” – mondta. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyház irányába a politikának még nagy adósságai vannak, elképesztő és szégyenletes, hogy 24 évvel a rendszerváltozás után még ma is egy 1948-as törvény szabályozza az egyház és az állam viszonyát.

„Mit mondana annak a magyar személynek, akiről megtudja, hogy gyermekét szlovák iskolába készül íratni” – kérdezte a lelkésztől Csáky. „Azt mondanám neki, hogy hibát követ el. Felkérném, hogy mondjon olyan példákat, akik azért lettek sikeresek, mert nem anyanyelvükön tanultak!

Nem fog tudni ilyeneket mondani, közösségünk elismert, sikeres embereinek nagy többsége magyar iskolába járt”.

Csáky Pál következő vendége Mécs Károly színész lesz, március 18-án, a Magyar Közösség Pártjának pozsonyi székházában.

Felvidék.ma, O.N.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …