Televíziós vita az Európai Unió jövőjéről

Az Európai Unió jövőjéről beszélgettek a szlovák közszolgálati televízió 5 perc múlva 12 c. vitaműsorának november 2-ai adásában Csáky Pál (MKP), Vladimír Maňka (Smer-SD) és Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) EP-képviselők.

Štefanec szerint elsősorban a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság növekedése azok a tényezők, amelyekről az újonnan alakult Európai Parlamentnek és Európai Bizottságnak nem szabadna megfeledkeznie, ellenkező esetben ugyanis nem fognak a társadalom egyéb ágazatai sem fejlődni. Az SDKÚ-DS EP-képviselője szerint az energetika is kulcsfontosságú az unió további fejlődése szempontjából, mint ahogyan a jobb konkurenciaképesség, illetve a jobb feltételek kialakítása a kisvállalkozók számára is, akik jelentős szerepet töltenek be az Európai Unió fejlődésében.

Csáky a beszélgetés során az Európai Bizottság elnökének, Jean Claude Junckernek a bizottságról való szavazás során mondott szavait idézte, miszerint ez az Európai Unió utolsó esélye, hogy a polgárok bizalmát visszaszerezze, s reményét fejezte ki, hogy a tettek meggyőzik a polgárokat arról, hogy az unió értük van. Csáky szerint az ukrán-orosz válság is annak köszönhetően oldódik meg Ukrajna számára elfogadható módon remélhetőleg hamarosan, mert az unió is belépett ebbe az egyezségbe. Csáky szerint az unió polgárai igazából nem is tudatosítják, hogy a legnagyobb piac részei vagyunk Európában, ami gazdasági és pénzügyi erőt jelent, és remélhetőleg fokozatosan politikai erővé is válik. „Remélhetőleg a közös külpolitika terén is előrelépés következik, és az egész világon erősebb játékosok lehetünk” – fogalmazott Csáky.

Vladimír Maňka a digitális unió előnyeit emelte ki, amelynek segítségével 700 ezer, akár egymillió új munkahely is kialakítható a jövőben, illetve az újrahasznosítható forrásokat, amelyek segítségével az uniós tagállamok közösen védekezni tudnak a válság következményeivel szemben.

Az unió lehetséges változására vonatkozó kérdés kapcsán Csáky elmondta, az elkövetkező öt év biztosan törést jelent az Európai Unió számára, s az euroszkeptikusok számának megnövekedése is az Európai Parlamentben erős nyomást jelent a kiszámítható középen elhelyezkedő pártokra, azaz a néppártra és az euroszocialistákra, hogy valóban mindent megtegyenek azért, hogy közelebb hozzák az uniót a polgárokhoz, s hogy bebizonyítsák, az Európai Unió életképes, és de facto nincs alternatívája.

Amit Pozsonyban tenni kellene Csáky szerint, mihamarabb összekötni Pozsonyt Kassával, azaz befejezni végre az autópályát, korszerűsíteni a vasutakat és új munkahelyeket teremteni. „Juncker elnök azt is jelezte, hogy novemberben előáll a fiatalokat érintő munkahelyteremtés programjával is” – fogalmazott Csáky, aki szerint azonban a fiatalok munkanélküliségére hosszú távon ezek a projektek nem megoldások, ezt csak az oktatásügy megváltoztatásával, a gyakorlat és az oktatás összekapcsolásával és további hasonló eszközökkel oldható meg.
Az energetikai unió kapcsán a képviselők elmondták, az unió szeretné elérnie, hogy az gázárak olcsóbbak legyenek az egész unióban. Maňka szerint ezért jobb lenne, ha az uniós tagállamok közösen egyezkednének ezekről az árakról. Csáky szerint azonban, ha lesz is ilyen európai csomag, a gázszállításért akkor is fizetni kell, amiből tudvalevőleg Szlovákiának bevételei vannak, arról nem beszélve, hogy ez biztonságot is jelentene a gázszállítás terén az ország számára. A szállítókkal való közös megegyezés Štefanec szerint is csak javára válhat az uniós tagországoknak.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban a Smer-SD EP-képviselője úgy nyilatkozott, Ukrajna semmit sem kap ingyen, a társulási szerződés kötelezettségeit teljesítenie kell, a kölcsön kapott pénzt pedig vissza kell adnia. Štefanec szerint nem is annyira a pénzzel segíthetünk jelenleg Ukrajnának, hanem a tapasztalatok átadásával a reformok megvalósítása során. Csáky szerint európai érdek, hogy Ukrajna működőképes ország legyen, de Ukrajna nem váltható meg csak az Európai Unióból. „Attól tartok, Ukrajna előtt még újabb út áll, elfecséreltek 25 évet, s valószínűleg a fejlődés bonyolultabb lesz, mint némelyek azt gondolják” – mondta Csáky.

Forrás: dé, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …