Tiszteletadás Pázmány Péternek

Pázmány Péterről… – Hogyan találták meg és hogyan azonosították Pázmány Péter bíboros földi maradványait a pozsonyi Dómban? – ez volt a témája Csáky Pál „Jövőnk: Megmaradunk vagy eltűnünk?”  pozsonyi fóruma októberi  rendezvényének.

Hogyan találták meg és hogyan azonosították Pázmány Péter bíboros földi maradványait a pozsonyi Dómban? – ez volt a témája Csáky Pál „Jövőnk: Megmaradunk vagy eltűnünk?”  pozsonyi fóruma októberi  rendezvényének.

A fórumnak a Magyar Közösség Pártja székháza adott otthont,  a Pro Futuro Hungarica és Esterházy János polgári társulások szervezésében, melyekhez ezúttal a Pozsonyi Városszépítő Egylet is csatlakozott.

„Pázmány Péterre emlékezünk, szlovák történészek méltatják második legjelentősebb bíborosunkat. Azt hiszem, az első helyet Bakócz Tamásnak adhatjuk, akit egy szavazat híján majdnem pápának választottak” – mondta bevezetőjében Csáky Pál, kimentette Haľkó József püspököt is, aki az eredeti elképzelés szerint a mai rendezvény első felszólalója lett volna, ám előre nem láthatott okok miatt nem jöhetett el Pozsonyba. Mint ismeretes, Haľkó Józsefnek kutatóként is komoly szerepe volt Pázmány Péter földi maradványai azonosításának folyamatában.  Az esztergomi érsek sírkamráját 19. századi feljegyzések alapján még 2009 decemberében találta meg és tárta fel az egyházi személyiségekből, történészekből és más szakértőkből álló magyar-szlovák kutatócsoport a pozsonyi Szent Márton-székesegyházban. Az azóta eltelt időben a két egyházi méltóság földi maradványainak azonosítási vizsgálata zajlott, majd 2013 márciusában újraszentelték a földi maradványokat.

A pozsonyi rendezvényen magyar-szlovák nyelvű beszélgetés azokkal a tudósokkal, akik megtalálták és beazonosították Pázmány Péter (1570, Arad – 1637, Pozsony) maradványait a pozsonyi dómban. A részletekről  Zdeněk Farkaš és Staudt Mihály történészek, Milan Thurzo antropológus, valamint Maros Macucha, a Pozsonyi Városszépítő Egylet vezetője tájékoztattak. Csáky Pál Pázmány Péter szellemi nagyságára emlékeztetett. Ay előadók és a hallgatóság egyaránt néma egy perces csenddel is adózott Pázmány Péterre emlékének.

„Köszönet illeti szlovák barátainknak is, hiszen nem mindennapos esemény, hogy szlovákok magyar személyiségeket méltatnak” – mondta Csáky. (on)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …