Új migrációs partnerségi keretet fogadott el a Bizottság

ebiAz Európai Bizottság ma közzétette az uniós fellépéseket és forrásokat mozgósító és azokat a migráció kezelésével összefüggő külkapcsolati tevékenységekre irányító új, eredményközpontú migrációs partnerségi keret kialakítására vonatkozó terveit. Az EU a rendelkezésére álló szakpolitikai lehetőségek és eszközök teljes skáláját mozgósítani kívánja annak érdekében, hogy konkrét eredmények elérése céljából testreszabott partnerségeket hozzon létre a legfontosabb származási és tranzitországokkal. Az európai migrációs stratégián alapuló kezdeményezés prioritásai a következők: életmentés a Földközi-tengeren, a visszatérések számának növelése, annak lehetővé tétele, hogy a migránsok és a menekültek otthonukhoz közelebb tartózkodhassanak, valamint hosszabb távon elősegíteni a harmadik országok fejlődését az irreguláris migráció mögöttes okainak kezelése céljából.

Ismét bebizonyosodott, hogy Murphynak igaza van a politikusokkal kapcsolatban is. Az ide vonatkozó törvénye ugyanis úgy hangzik, hogy a politikusok csak akkor kezdenek el ésszerűen viselkedni, ha már minden egyéb lehetőséget kipróbáltak. Komolyra fordítva a szót: üdvözlöm a bizottság javaslatát, megkésve jött, de nem későn. Ha bárki visszaelemzi a felszólalásaimat és írásaimat az elmúlt 14 hónapban, tavaly áprilistól hasonló javaslatokat fogalmaztam meg magam is. Az EP-ben kezdeményezője voltam annak a képviselői csapatnak, amely egyre nagyobb nyomást fejtett ki Junckerékra. Mára bebizonyosodott, hogy érdemes aktívnak lenni, remélem, a jelzett lépések meg is valósulnak és hatékonyak lesznek.

Csáky Pál

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …