A börtön szele?

Érdekes beszélgetés olvasható az e heti Magyar 7-ben Ján Baránek politikai elemzővel, a Polis ügynökség vezetőjével. Számomra ő nem egy tévedhetetlen elemző, ráadásul az ügynöksége is hoz ki néha furcsa eredményeket (az MKP-t például egyedüli ügynökségként kétszer is 5 százalék fölé mérte az őszön, amit sem a tapasztalat, sem más ügynökség eredménye nem igazolt vissza), ám gyakran pozícionálja magát az amolyan megmondóember pozíciójába, s emiatt keresett partner a médiában. Persze azt el kell ismerni, hogy néha nagyon fején találja a szöget. Az e heti beszélgetés is jó és színvonalas interjú, s azért fontos, mert tőlünk függetlenül mond ki fontos dolgokat rólunk. Számomra személy szerint is azért érdekes, mert kidedukálható belőle egy fontos válasz arra a kérdésre, mi történt volna az MKP-val és a felvidéki magyar lélekkel, ha nincs egy erőteljes váltás a pártban 2007 márciusában. Ezt ugyanis tőlem is megkérdezik néha újságírók és elemzők, s miután én érintett vagyok – én álltam az élére annak az akaratnak, amely leváltotta Bugár Bélát és társait -, jobb ezt mástól, esetünkben egy szlovák elemzőtől visszahallani.
Nézzük azonban először az interjú legfontosabb részleteit:

„ A szabad parlamenti választások óta még nem fordult elő az, hogy ne legyen magyar párt a parlamentben. A 2020-as parlamenti választásokat követően azonban nincs magyar érdekképviselet a szlovák parlamentben. Hol rontották el a magyar pártok?

Nem ismerem ezt a helyzetet annyira, mint például ön, vagy más szlovákiai magyar, aki ebben a témában jártas, de az szerintem mindenki számára világos: az alapvető hibát ott követték el, hogy nem tudtak összefogni. Az MKP és a Most-Híd között nem voltak ideológiai különbségek. A múltbéli megosztottság, az egymással való szembenállás személyes konfliktusok miatt történtek. Az egész ide vezethető vissza… A Most-Hídnak nagyon rosszat tett a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás. Gyakorlatilag ez semmisítette meg a Hidat, mostanra az egy százalékot sem érik el. Ellenben az MKP támogatottsága megnövekedett, sokkal kedvezőbb helyzetbe kerültek.”

Nos, akkor álljunk meg itt egy pillanatra. Sejtem, hogy Baránek úr mire gondol, amikor azt mondja: „a két párt között nem voltak ideológiai különbségek.” Bizonyára arra céloz, hogy a magyar közösség érdekeit képviselő két párt lényegében a nagy közös cél érdekében együtt tudott volna működni. Az interjú további részében ugyan maga cáfolja meg a fenti idézetet, mi azonban már itt rögzítsük: Baránek úr fenti állítása két ponton nem igaz. Az első: az MKP magyar politikát, a Most-Híd vegyespárti politkát akart folytatni. Utóbbi számára mindegy volt, milyen az orvos, tanító stb. nemzetisége… Egy szlovák elemző talán nem érti a különbséget, pedig az óriási. A második pedig: féligazság az, hogy „a Most-Hídnak nagyon rosszat tett a Smerrel és az SNS-szel való kormányzás.” A teljes igazság ugyanis az, hogy néhány szlovákiai magyar politikus, újságíró és vállalkozó ugyanúgy elkutyult, mint a Gorilla anyagban szereplő szlovákok. Nem csak társutasok voltak ebben a folyamatban, hanem társtettesek. A magyar nevek is ott találhatók a Gorilla anyagban, s aki erről többet akar olvasni, az megteheti például itt: https://felvidek.ma/…/a-gorilla-ugy-magyar-vonatkozasai/ Néhány magyar politikus, újságíró és vállalkozó tehát ugyanolyan problematikus hálózatot alakított ki, mint néhány szlovák politikus, újságíró és vállalkozó. S ezt nem tolerálta az MKP 2007-ben, ami bizony figyelemre méltó különbség.

Nézzük azonban tovább az interjút:

„… A szlovákiai magyar szavazók egy kicsit máshogy gondolkodnak, mint a szlovák szavazók. Sokkal elnézőbbek a korrupcióval szemben. … De hagyjuk a magyar témákat, kanyarodjunk vissza a szlovák belpolitikára. Nyilvánvaló, hogy a korrupció alapjait Mečiar fektette le. Azt azonban kevesen tudják, hogy a korrupció mai formáját Mikuláš Dzurinda szélesítette ki. Robert Fico csak folytatta azt, amit Dzurinda elkezdett.

Ezt valóban így gondolja, hogy Dzurinda kezdte?

Természetesen. Ez egy történelmi tény, a mára kialakult helyzet felelőse egyértelműen Mikuláš Dzurinda.
… Van félnivalója Dzurindának?
Nézze, ha elvitték Haščákot, akkor ugyanúgy Dzurindát és Ivan Miklošt is el kellett volna vinniük. Én nem értem, miért nem vitték el Dzurindát.
Az országban elkezdődtek a tisztogatások, a NAKA keményen odatette magát, az előző kormányhoz kötődő korrupt vállalkozókat, exrendőröket sorra tartóztatják le. Ki lesz a következő, Kaliňák, azután Fico?

Mit gondol, ha Ficót letartóztatják, akkor ő nem kezd el beszélni? Mert ha igen, akkor megnevezi az egyes személyeket. A mostani rendőrök közül pedig nem mind korrupt, mindent kivizsgálnak.
Még Bugár Béla is aggódhat?

Természetesen. A mai napig azt rebesgetik, hogy a volt ógyallai polgármester, Basternák László megöléséhez lehet valami köze a Most-Hídnak. Ezt én nem állítom, nehogy félreértés legyen, de vannak ilyen feltételezések. Tehát nemcsak a szlovákok, de a magyarok is sárosak sok ügyben. …“

Nos, csak kimondta, amit feljebb elkent: nagy különbség van aközött, akinek köze lehet egy gyilkosság megrendeléséhez és aközött, akit meggyilkolnak. Kedves Baránek úr, (és kedves Stefan Hríb úr, és kedves Dag Danis úr, …) illene már észrevenni, hogy AZ MKP VOLT AZ EGYETLEN PÁRT SZLOVÁKIÁBAN, AMELY SZEMBE TUDOTT NÉZNI 2007-BEN EGYES TAGJAI ELERKÖLCSTELENEDÉSÉVEL ÉS MEG TUDTA MAGÁT TISZTÍTANI TŐLÜK. Csak megjegyzem: ez annyira nem tetszett valakiknek, hogy én pártelnökként 2008-ban és 2009-ben, két alkalommal is kaptam éles töltényeket postai küldeményként, egyszer Duray Miklóssal együtt. Lásd erről: https://ujszo.com/…/ismet-megfenyegettek-csakyt-es-durayt A „töltényesdi” tehát nem 2010-ben kezdődött Ógyallán, hanem 2008-ban Pozsonyban.

Baránek az interjúban nevesíti Dzurindát és az SDKÚ-t, az ANO-t, a SOP-ot, az SDL-t… Ezek a pártok elmulasztották a megtisztulás lehetőségét – és hol vannak ma? Baránek azt mondja, hogy emiatt – a választók előtti hitelvesztés miatt – van a Most-Híd ma 1 százalékon és a hitelvesztést elkerülve tartja az MKP a 3-4 százalékos szintet 13 év után is országos szinten, valamint vezető pozícióját a felvidéki magyar társadalomban. Nem azt mondom, hogy ez egy szuper jó helyzet, s azt sem, hogy az MKP ne szorulna rá egy alapos reformra. Viszont ahhoz képest, hányan és hányszor temették már, ez valóban egy figyelemre méltó pozíció.

Nos, a belső tisztaság megőrzéséért volt szükség a 2007-es lépésre. Az már egy más kérdés, hogy 2010-ben, 12-ben és 16-ban sokan hagyták magukat megvezetni. Az az út viszont egyenesen vezetett a 2020-as „eredményekhez”. Mert a régi amerikai mondás szerint egy embert szinte a végtelenségig lehet az orránál fogva vezetni. Sok embert is sokáig. De mindenkit az idők végezetéig nem.

Csáky Pál (fb)

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …