A kisebbségbarát Közép-Európáért és a keresztény értékekért

Németh Zsolt és František Mikloško szlovák politikus, volt parlamenti elnök voltak Csáky Pál „Jövőnk: Megmaradunk vagy eltűnünk?” című fórumának vendégei.

Németh Zsolt magyar külügyi parlamenti államtitkár és František Mikloško szlovák politikus, volt parlamenti elnök voltak Csáky Pál „Jövőnk: Megmaradunk vagy eltűnünk?” című fórumának vendégei.

Miután a fórumra hagyományosan a Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában került sor, Németh Zsolt kihasználta az alkalmat, köszöntötte a párt éppen ülésező elnökségét, gratulált az MKP eredményes szerepléséhez a szombaton tartott megyei választásokon, és további sikeres szereplést kívánt Berényi József megyeelnökjelöltnek a második fordulóban is.

Csáky Pál röviden bemutatta vendégeit, akik mindketten aktív részesei voltak a negyedszázaddal ezelőtt lezajlott rendszerváltozásnak, és a politikai élet meghatározó tagjainak számítanak ma is. Létezik-e közép-európai tudat? Helyrehozhatók-e a lelkekben a történelem okozta torzulások? – vetette fel a vitaindító kérdést.

František Mikloško a kereszténység fontosságát hangsúlyozta. Arra is emlékeztetett, hogy hétvégén lesz az 1989-es bársonyos forradalom kitörésének évfordulója. „Emlékeznünk kell az áldozatokra, akik életüket adták a szabadsághoz vezető úton. Most, a közös Európában élünk, melyet a kereszténység óv. A nyugati országok nem is tudják, hogy igazából milyen veszélyt jelentett a kommunizmus, a magyarok és a szlovákok viszont évtizedeken át saját bőrükön tapasztalták. Ezért is nincs semmi okunk arra, hogy bármilyen komplexusunk legyen a nyugati országokkal szemben, sőt.” – mondta Mikloško.

Németh Zsolt úgy látja, noha elvileg a „Schengenben” élünk, ennek a fizikai megvalósulása a gyakorlatban még várat magára. Ennek okai a hiányzó infrastruktúrák és közlekedési útvonalak, éppen ezért az Orbán-kormány nagy hangsúlyt helyez ezek fejlesztésére. Ennek a törekvésnek már ma is vannak eredményei, és ezt folytatni kell a jövőben is. Ugyancsak fontosak a munkahelyteremtésre és az energiai infrastruktúra fejlesztésére irányuló erőfeszítések, hiszen például egy észak-déli gázművezeték végre függetleníthetné az országokat az oroszoktól. „Értékelkötelezett és fenntartható társadalompolitikát kell folytatni, melynek középpontjában természetesen az embernek kell állnia. Ide tartozik a multikulturalitás is, létérdekünk, hogy egy kisebbségbarát Közép-Európa jöjjön létre” – mondta. Sajnos, a demográfiai mutatók nem kedveznek, melyet leginkább a kevés gyermek születése okoz. Ezért is kiemelt figyelmet kell fordítani a családpolitikára, melyhez az oktatási reform is szervesen hozzátartozik. „Új, minőségi kapcsolat alakult ki Szlovákia és Magyarország között. Emellet nem feledkezhetünk meg Malina Hedvigről, a Benes-dekrétumokról, a nyelvtörvényről és az állampolgársági kérdésről sem. A vitás kérdésekre folyamatos tárgyalásokkal keressük a megoldást” – mondta az államtitkár.

Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …