A lufi pukkanása

(fotó: pixabay)

Fiatal, értelmes arcú fiúk állnak velem szemben, a Selye János Egyetem hallgatói. A jövő magyar értelmiségének képviselői.
Az első kérdez, első hallásra nem is értem a kérdését. Azt kérdezi, megkeresett-e már engem Šimečka képviselő úr, a PS európai parlamenti képviselője.
– Miért kellett volna megkeresnie? – kérdem meglepetten.
– Mert azt mondta, hogy ő fogja a szlovákiai magyarság érdekeit is képviselni az Európai Parlamentben. S azt is ígérte, hogy megkeresi önt és Nagy Józsefet, hogy pontosítsák az együttműködési mechanizmusokat.
– Nem, nem keresett meg – válaszoltam.
– Nagy József tegnap ugyanezt mondta – folytatta ő, látható csalódottsággal.

Elgondolkodtam: ennyire naiv ez a mostani fiatalság? S visszagondoltam saját fiatal koromra, arra, mennyire tetszett nekünk, hogy az előttünk járó korosztály mennyire megpróbálta a saját felvidéki magyar belső köreiben kidolgozni válaszaikat a kor kihívásaira. S kisebb hatásfokkal, de folytatta ezt az én generációm is.
S ma?
Miért van az, hogy egyébként értelmes emberek elhiszik, hogy majd a szlovákok tényleg odafigyelnek végre a mi ügyeinkre, s JOBBAN fogják azt képviselni, mint a saját politikusaink?
Azt hiszem, a bizniszpolitizálásnak ez a legszomorúbb hozadéka: sokak hite megingott a saját politikai reprezentáció elkötelezettségében. Pedig látni kellene: vannak közöttünk, akik 30 éve ugyanazt hirdetik és teszik, s ugyanazon az oldalon vannak. S ma is négyszobás tömblakásban laknak, nem mindenki vásárolt fel földeket magyar választóitól bagóért, s nem mindenkinek vannak kastélyai, erdői sem…

Kedves Fiatalok!
Nektek kellene továbbvinnetek az elkötelezett magyar politizálást, s nem üres ábrándokat követni arról, hogy majd a szlovák politikusok jobban, hatékonyabban fogják képviselni a mi érdekeinket. Talán elolvashatnátok néhány könyvet is az elmúlt 100 év történéseiről…

Csák Pál

Cikkajánló

Spartacus, fiatalkorom legendája

Százhárom éves korában meghalt Kirk Douglas amerikai színész, Hollywood aranykorának legendája, aki többek között emlékezetes …