A bizonytalanság jellemző napjainkra

– Csáky úr, hogy halad a kampány a szlovákiai választások előtt?

– Kicsit döcögősen, január-február nem igazán jó időszak a kampányra. S ami némileg zavaró: az általános bizonytalanság a legjellemzőbb napjainkra. Persze, a választás előtt egyetlen politikus, egyetlen politikai párt sem tudja, mit hoz a holnap. Ebből a szempontból érthető a bizonytalanság. Érzek azonban egy más elemet is ebben a mostani időszakban: a Havel által annó „hülye hangulatnak” nevezett pszichózist. Nagy sajnálattal azt kell mondanom, hogy egyedül Kotleba táborában érzem a győzni akarás belső energiáit. A Smer láthatóan erős belső válsággal küzd, két koalíciós partnere, a Most és az SNS a jelek szerint szintén. Az ellenzék néha egymással is küzd, s bizony, eléggé vegyes képet mutat magáról. Ennek megfelelően választók is hol Kiska pártját, hol a PS-Spolut jelölik meg fő ellenzéki erőnek.

– Az MKÖ számára viszont tegnapelőtt megjelent egy biztató felmérési eredmény.

– Igen, én is úgy érzem, hogy a választópolgárok kezdik egyre jobban elfogadni a Magyar Közösségi Összefogást. Mindannyian tudjuk persze, hogy ez egy gyors megoldás volt, de felelőtlenség lett volna nem meglépni, ha három párt esetében adódott esély ennek megtételére. Azt is tudjuk mindannyian, hogy ezt a lépést is tovább kell majd gondolni márciusban. Persze látni kell, hogy ennek a mostani összefogásnak az MKP tábora az alappillére. A karikázásokkal tudjuk majd némileg bemérni az egyes alkotópártok erejét, hiszen feltételezzük, hogy a választópolgárok a számukra szimpatikusabb jelölteket fogják majd karikázni.

– Tegnap egy meglepő momentum is belezavart a kampányba, Sólymos László miniszter afférja Pozsonyban. Ön ezzel kapcsolatban markáns véleményt fogalmazott meg. A hidas vezetők a jelek szerint nagyon megijedtek ettől, mert az ilyen kemény véleménynyilvánítások akadályozzák azt, hogy el tudják simítani az ügyet mondván, csak egy félrelépésről volt szó.

– Én a szavaimat annak az arrogáns viselkedésmódnak címeztem, amelyet a miniszter szerdán este tanúsított. Miután csütörtökön levonta a szükséges következtetéseket, számomra ez a téma megszűnt.

– Hogy érzi az emberekkel való kapcsolattartás során, növekszenek az MKÖ esélyei?

– Remélem, hogy igen – bár a kampány kellős közepén az ember csak nagyon óvatosan nyilatkozhat ilyen kérdésről. Kulcsfontosságú lesz, mennyien mennek el majd szavazni. Tavaly májusban is a magas pozsonyi részvételi arány nyomott a vonal alá bennünket. Jó lenne, ha az idén az országos átlag fölött vennének részt a választáson a magyar választók. Mert aki otthon marad, az is hozzájárul a választás eredményének alakulásához: negatív módon.

– Csáky úr, köszönöm a válaszokat.

– Karc rádió, Budapest –

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …