Európai nézetek a népvándorlásról

Az MKP pozsonyi székházában nyitott fórum keretében Csáky Pál európai parlamenti képviselő osztotta meg véleményét az érdeklődőkkel a migránskrízisről.

A lakossági fórumra a Pro Futuro Hungarica szervezésében került sor. Az est házigazdája Molnár Judit újságíró volt.

Csáky Pál rámutatott, az a népvándorlás, mellyel most Európának szembesülnie kell, jó példa arra,hogy milyen gyorsan változ(hat)nak a nézetek, vélemények a társadalomban. „Ha néhány hónappal valaki azt mondja, hogy szlovák katonák fognak menni Magyarországra, és mi, magyarok ezt megértéssel fogadjuk, akkor azt bizonyára megmosolyogták volna. Ma pedig ez a helyzet”. Ami a migránsválság egyik főszereplőjét, Németországot illeti, minden bizonnyal Angela Merkel kancellár megítélése más lesz három hónap múlva, mint most. Az is hihetetlennek tűnt volna néhány hónappal ezelőtt, hogy Szlovákiában az Orbán Viktor vezette magyar kormány népszerűbb lesz a szlovák kormánynál.

A migránsválságra az Európai Parlamentben másképp tekintenek az egyes politikai irányzatok. „Az európai liberálisoknak nincs jövőképük erről, a baloldaliak sem tudnak igazán viszonyulni az európai értékekhez” – mondta Csáky Pál. De mi a megoldás? Csáky Pál szerint a tervezett kvótarendszer nem az. Az MKP európai parlamenti képviselője szerint több lépést kell megcselekedni. Szerinte a migránskrízis megoldására biztonsági zónákat kellene létrehozni, amelyekben az emberek biztonságát akár a NATO garantálhatná. A válság kezelésébe be kell vonni az amerikaiakat is, hiszen nagy szerepük van abban, hogy kialakult ez a helyzet. Ugyanez vonatkozik a gazdag öböl-menti arab országokra is. A tagországoknak pedig keményebb törvényeket kell hozni a bevándorlásokra vonatkozóan.
Pozitív üzenete is van ennek a népvándorlásnak? Csáky Pál szerint igen: „Megmutatkozott, hogy a Kárpát-medence a világ egyik legélhetőbb, legszebb helye”. Vigyáznunk kell rá.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …