Gábor Bertalan – Halálos bűn megosztani bennünket!

GÁBOR BERTALAN római katolikus esperes volt Csáky Pál „Beszélgetések a nemzettudatról” sorozata hetedik állomásának a vendége.

A „Kétezer év tapasztalata vagy felelőssége?” címmel folytatott eszmecserére ezúttal is a Magyar Közösség Pártjának pozsonyi székházában került sor.
Csáky Pál élettapasztalata szerint azok az emberek, akik mélyen hívők, könnyebben megbirkóznak az előttük álló akadályokkal, válságokkal – gazdasági és erkölcsi vonatkozásban egyaránt.

Az esperes úgy látja, ugyan ma divat válságról beszélni, másra hárítani a felelősséget, ám ha valóban van valahol válság, azt elsősorban az embereknek magukban kell keresniük.  Nem szabad felednünk, hogy a világ már kétezer évvel ezelőtt megváltatott, ennek tudatában kell élnünk mindennapjainkat.

Mit jelent egy katolikus lelkipásztor számára a magyar nemzethez való tartozás? – kérdezte Csáky Pál, emlékeztetve, hogy Gábor Bertalan számos esetben kiállt a magyarsággal kapcsolatos eszmék, értékek védelme mellett. Akkor is, amikor Tkáč szlovák érsek annak a véleményének adott hangot, hogy Rákóczi hamvait el kellene vinni Kassáról Magyarországra.

„A népem iránt felelősséget érzek, és lelkipásztorként segítek, amit és ahol tudok” – mondta az esperes. Hangsúlyozta az összefogás fontosságát, sőt, kemény szavakba öntötte ezzel kapcsolatos véleményét: „A mi helyzetünkben halálos bűn megosztani önmagunkat”. Gábor Bertalan a magyarság védelmét természetesnek tartja, ha védjük ma a hóvirágot, a sasokat stb. – ami egyébként helyes –, legalább annyira „kutyakötelességünk” védelmeznünk veszélyeztetett kultúránkat is, nyelvünket és Szent István örökségét a kulturális genocídiummal szemben. Az embernek viszont mindig szem előtt kell tartania azt a kettőséget, hogy nem csak magyarnak született, hanem egyben Isten gyermekének is. Szepsiben ennek érdekében egy magyar katolikus iskola megalakításán is dolgoznak.

Kérdés viszont, hogy ehhez a katolikus egyház ehhez megfelelő hátteret nyújt-e? Szlovákiában például homlokegyenest a magyar katolikus hívők érdekeivel szemben történt az egyházmegyék határainak meghúzása – tekintett vissza a történtekre Csáky Pál. A magyarországi Rajkán a szlovák papok már ígéretesen szervezik, hogy szlovák misék is legyenek. Nekünk még olyan püspökünk sincs, aki a felvidéki magyarok ügyében járna el…

Gábor Bertalan emlékeztetett arra, hogy a magyar politikusok sem érték el, hogy Szlovákiában legyen egy „déli kerület”. Azt tartaná jónak, ha azokban a felvidéki  egyházmegyékben, ahol élnek magyarok, püspöki helynökök lennének, akik folyamatosan kapcsolatot tartanának fenn egymással. Ha pedig közülük valamelyiküket püspökké is szentelnék, akkor az mindannyiunk ügyét képviselni, koordinálni tudná. Csáky Pál ugyancsak ezt tartja járható útnak a felvidéki magyar katolikus hívők érdekképviselete terén.
A beszélgető-sorozat májusban folytatódik, az eszmecserék szöveges változatait Csáky Pál egy könyvbe foglalva jelenteti majd meg.

Felvidék.ma, ON / Képgalériánk:

{phocagallery view=category|categoryid=6|limitstart=0|limitcount=0|type=1}

 

 

Cikkajánló

Nézzünk szembe a történtekkel!

Ajjaj! Hektikus hét áll mögöttünk. Vannak, akik a remény hetének gondolták: most, visszatekintve rá, inkább …