Támogatás kisebbségi programokra

Csáky Pál sajtóközleménye: Az Európai Parlamentben folyamatban van a 2016-os uniós költségvetés módosítása. Ennek keretén belül a LIBE (Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi) szakbizottság tagjai is javasolhattak a szakbizottság portfóliójába tartozó projekteket.

Mivel az uniós költségvetésbe bekerülő projektekből lehívható pénzeket 2016-ban az Európai Bizottság hirdeti meg pályázat formájában, ezeket a javaslatokat – mielőtt hivatalosan is jóváhagyja az EP ez év decemberében – első körben a Bizottság értékeli ki.

A júniusban kiadott európai bizottsági értékelésben a 17 benyújtott projektjavaslat közül csak egy kapott A kategóriás minősítést, két javaslat B besorolást kapott, a többi projektjavaslat rosszabb – C vagy D – osztályzatot kapott, így azok hivatalos beadását az Európai Bizottság csak nehezen vagy egyáltalán nem támogatja. A legjobbként kiértékelt javaslat kidolgozói Száraz Krisztina és Mészáros Anikó, Csáky Pál európai parlamenti képviselő asszisztensei voltak. A „Sokszínű Európa” c. projekt, amelyre a javaslat szerint 2 millió eurót lehetne lehívni, többek között a különféle kisebbségi programok finanszírozását is szolgálja.

A javaslat lényege, hogy olyan többnyelvű helyi és regionális programok kapjanak támogatást, ahol a nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetben vannak. A pályázat célja egymás kultúrájának, nyelvének és identitásának jobb megértése. Európa erőssége a sokszínűségében rejlik, és ezt a sokszínűséget fenn kell tartani. A kölcsönös megértés, tolerancia, elfogadás és a diszkrimináció felszámolása kulcsfontosságú. Amennyiben a projektet hivatalosan is elfogadják, önkormányzatok, civil szervezetek, ifjúsági szervezetek, iskolák és a magánszektor pályázhat majd a különböző eseményekre, rendezvényekre, konferenciákra, tréningekre, amelyek célja helyi és regionális szinten a sokszínűség fenntartása és a diszkrimináció felszámolása.

A szakmai szintű kiértékelést szeptemberben követi majd a LIBE szakbizottság végleges politikai döntése. Amennyiben az is pozitív lesz – a projektjavaslat európai parlamenti jóváhagyása után – 2016 folyamán jelennek majd meg az első pályázati kiírások.

Pozsony, 2015. július 31.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …