Egy hang Közép-Európából

egy_hangCsáky Pál EP-képviselő válogatott írásai. A kötet három nyelven – magyarul, angolul és szlovákul – jelent meg a római szerződések aláírásának 60. évfordulója tiszteletére.

Európának ma több empátiára van szüksége. Lelki-spirituális közeledésre a széthúzó tendenciákkal szemben. Ehhez viszont az is szükséges, hogy igyekezzünk jobban megismerni egymást. Egymás történelmét, gondolkodásmódját, problémáit, prioritásait. Megismerni a múlt azon történéseit is, amelyek gondolkodásmódunkat, reakcióinkat, nézeteinket máig befolyásolják.

Az egyik alábecsült eleme a 20. századi történelemnek az a más-más irányú fejlődés, amely az 1945 és 1990 közötti időszakban nagyon eltérő módon szocializálta Európa keleti és nyugati felének polgárait. Dialógussal az általa okozott szakadékokat is oldani kellene – csakúgy, mint annyi más, szellemi-érzelmi szakadékot is.

Ez a könyv szerény hozzájárulás kíván lenni az oly szükséges európai dialógushoz. Szerzője egy őshonos kisebbségi közösség, a magyar közösség tagja Szlovákiában. Sorsa tipikus kelet-európai ellenzéki értelmiségi sors. Szülei antikommunista beállítottsága miatt nem végezhetett egyetemet humán szakon Szlovákiában, így Csehországban szerzett biokémikusi egyetemi végzettséget. A szakmájában kilenc évig tevékenykedett, de közben tartotta a kapcsolatot a magyarországi és a csehországi ellenzékiekkel is. Így 1989-ben szerves módon kapcsolódott be a forradalmi változásokba. Húsz évig rendelkezett mandátummal a szlovák parlamentben, 1998 és 2006 között a Szlovák Köztársaság miniszterelnök-helyettese volt. 2014 óta tagja az Európai Parlamentnek, a Petíciós Bizottság alelnöke.

A jelen publikáció a 17. könyve. Könyvei magyar, szlovák és angol nyelven jelentek meg.

A „Könyvajánló” (Aich Péter tollából) itt olvasható, tudósítások a pozsonyi és pesti bemutatóról itt.

Kiadó: AB-ART

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …