Álom a szabadságról

Méry Ratio kiadó, 2012
A könyv teljes tartalma elérhető.

Fülszöveg: „A magyarságunkról (…) soha nem mondunk le. Történelmi, nyelvi, kulturális szempontból ugyanolyan magyarnak érezzük magunkat, mint Esztergom vagy Budapest bármelyik polgára.

Számunkra nem asz asszimiláció, nem az önfeladás a követendő út, hanem a polgári és nemzeti létünk kiteljesedése: a minden szempontból szabad élet, s az ezen az alapon nyugvó szellemi-anyagi gazdagodás. Mi így értelmezzük az európai szabadságelveket, mi ilyen Európát akarunk…”

Az utóbbi időben egyre több szó esik arról, hogy a külhoni magyar nemzetrészek közül a szlovákiai magyarság nemzettudata csökken a legnagyobb mértékben. Ez a könyv vitairat a számbeli kisebbségbe került felvidéki magyarok lelkéért, a közösség jövőjéért, esélyeiért.

„Nem akartam én többet mondani, csak azt, hogy legyünk felnőtt emberek, öntudatos magyarok. ne mások mondják meg nekünk, milyennek kell lennünk, hanem magunk alakítsuk ki a saját nézetünket, s építsük tovább fejünkben is az autonóm szlovákiai magyar közösséget”.

A címlapfotó Méry Gábor felvétele
A könyvet tervezte: Fodor Tamás. Szerkesztette Tóth László,
kiadói koordinátor: Lelkes János

Tartalom

Interjúk

 

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …