Harmatos reggelek álmai

(Az egész könyv olvasható!)
Csáky Pál dokumentumregénye egy tanító élete mondja el – 1968-ban és utána.

Madách Posonium Kiadó, 2008

A 2008-ban megjelent regény teljes kézirata olvasható itt.

Fülszöveg (könyvajánló): Az 1968-ban idegen szuronyok segítségével hatalomra jutott csehszlovák kollaboráns kormány utólagosan igyekezett a szovjet megszállók koholt ellenforradalom-teóriájához konkrét „ellenforradalmárokat” kreálni. A hetvenes évek elejéna szovjet koncepciós perek mintájára sok ezer ártatlan ember ellen indítottak, ha nem is börtönnel, de egzisztenciális és lelki ellehetetlenüléssel végződő hadjáratot, ha párttag volt az illető, akkor ún. átigazolási eljárást, azaz „csisztkát”.
Csáky Pál dokumentumregényének a címe (á la Koestler) akár ez is lehetne: Sötétség délen (értsd: Dél-Szlovákiában). Az emlékirat narrációjába foglalt történet lélektanilag mélyen hiteles hőse afféle „szlovákiai magyar Rubasov”, egy naivságig tiszta néptanító, aki előtt, meghurcoltatásai során, fokozatosan világosodik meg a husáki ún. normalizációs rendszer aljas „filozófiája”.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …