Martonyi János: Csáky Pál drámájában a valósággal szembesülünk

Martonyi János volt külügyminiszter az előadás után (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

A brüsszeli Balassi Intézetben február 6-án a József Attila Színház bemutatta Csáky Pál Egy nap az örökkévalóság című drámájának színpadi változatát. A nézők között ült Martonyi János korábbi magyar külügyminiszter (1998–2002, 2006–2010), aki az előadás után a közönséggel is megosztotta gondolatait a színpadon látottakról.

A brüsszeli közönséget Kovács Tamás Iván, Magyarország nagykövete és Nemcsák Károly színházigazgató köszöntötte, majd a szerző, Csáky Pál elmondta, sorsszerű előzmények után ragadott tollat. Ezek közé tartozik, hogy

a diktátorságba beleőrült Kádár ugyanazon a napon halt meg (1989. július 6-án), amikor Magyarországon a Legfelsőbb Bíróság felmentette Nagy Imrét.
Mint ismeretes, Csáky Pál drámájának a témája Nagy Imre és Kádár János képzeletbeli, túlvilági hitvitája. A darabról már többször írtunk, hiszen annak premierje még 2017. október 23-án volt Budapesten (erről Tarics Péter terjedelmes riportja itt olvasható).

Időközben a prágai és pozsonyi közönség is láthatta a Telihay Péter rendezésében színpadra vitt darabot. Kádár Jánost Kiss Gábor alakítja, Nagy Imre szerepében Ujréty László színművészt láthatjuk. Meghívásuk van Bécsbe is.

Jelenet a darabból, a színpadon Ujréty László és Kiss Gábor (Fotó: Oriskó Norbert/Felvidék.ma)

Martonyi János a bemutató után meglepetésének adott hangot. Elárulta, Csáky Pál drámájának megtekintése közben a saját érzéseivel szembesült. Hangsúlyozta, Csáky Pál a valóságot vetette papírra, a magyar történelem egyik legdrámaibb eseményét, és a József Attila Színház ragyogóan valósította meg annak bemutatóját.

„Én 13–14 éves voltam akkor. Az olyan korszak volt, amikor az ember abban a korban már felnőtt” – mondta Martonyi, aki ennek a kornak az átérzésére Illyés Gyula „Egy mondat a zsarnokságról” című versét ajánlotta a közönségnek.

Nagy Imre és Kádár János megítélése kapcsán is egyértelműen fogalmazott a volt külügyminiszter: „a mártír az mártír, és aki megölte a mártírt, az gyilkos”.
Emlékeztetett arra, hogy Nagy Imre meghallotta a nép hangját, a szabadságharc leverése után pedig a halálos ítélete és kivégzése tudatában tagadta meg az együttműködést Kádár Jánossal.

„Mindenkinek javaslom, hogy tudatosítsa, hogy ő a nemzet mártírja!” – mondta Martonyi, aki szeretné, ha minél többen látnák ezt a darabot. Különösen a fiataloknak ajánlja, mert átérezhetik belőle a történések lényegét.

Forrás: Felvidék.ma, O.N.

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …