Nem tudom elképzelni, hogy tisztességes ember Bugárra szavazzon

Csáky Pál (fotó: O.N.)

Csáky Pál EP-képviselővel az aktuality.sk portál Fair Play című műsora készített beszélgetést, amelyből megtudjuk, kibékült-e Csáky és Bugár Béla, vagy hogy miért lépte át Igor Matovič szerinte a szlovák politikusok árnyékát, ragaszkodik-e még az MKP a Beneš-dekrétumok megszüntetéséhez, illetve, hogy indul-e újra az EP-választáson.

Bár az MKP jelenleg parlamenten kívüli párt, Csáky hiszi, hogy a 2020-as parlamenti választások során újra bekerül a törvényhozásba, s meggyőződése, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok között helye van a pártjának. Csáky szerint az MKP stabil párt, amely több választási időszakot is túlélt a parlamenten kívül, a megyei és helyi önkormányzati képviselők tekintetében pedig a harmadik, vagy negyedik helyen van.

„Nem tudom elképzelni az együttműködést a Smerrel és az SNS-szel, és személy szerint a Most-Híddal sem”– állítja Csáky. Az államfőválasztás előtt egyértelmű üzenetet küld Bugár Bélával kapcsolatban:

„Nem tudom elképzelni, hogy a tisztességes és értelmes szlovákok rá szavaznának. És nem tudom elképzelni azt sem, hogy a tisztességes és értelmes magyarok rá szavazzanak.”
Csáky szerint viszont Igor Matovič dicséretet érdemel. Az OĽaNO elnöke együttműködést ajánlott fel az MKP-nak, ami akár választási koalícióban is kicsúcsosodhat. „Matovič úr pillanatnyilag az egyetlen szlovák, aki átlépte a szlovák politika árnyékát, és ez esetben államférfiként viselkedett” – állapította meg Csáky. Csáky azt mondja, bár egyelőre nem tudni, hogyan alakul a politikai helyzet Szlovákiában, mi lesz például Robert Fico sorsa, vagy mit lép az SNS, ami mind a jelenlegi koalíciós pártok egyfajta negatív fejlődési irányára utal, ha azonban egy-két hónap múlva kellene dönteni, nyugodt lelkiismerettel ajánlaná a jelenlegi ellenzéknek az 1998-as modell megismétlését, azaz egy széles ellenzéki koalíció létrehozását.

Beneš-dekrétumok: egyrészt, másrészt…

Csáky szerint a Beneš-dekrétumok megszüntetése nagyon komoly kérdés, és elképzelhetőnek tartja, hogy vita tárgyát képezze, másrészt viszont sok sebből vérző társadalmunk jelenlegi gondjai láttán nem biztos, hogy egy olyan témával kell előrukkolni, amely esetleg gondokat jelenthet egy esetleges koalíció számára. „Az Európai Parlament viszont foglalkozik a kérdéssel, ezzel kapcsolatos érvényes petíciókat terjesztettek be Szlovákiából, de Németországból is, de hogy mi lesz az eredmény, azt pillanatnyilag még nem lehet megjósolni” – mondta az EP-képviselő, hozzáfűzve, a csehek ugyanezért bocsánatot kértek a németektől, a szlovákok a németektől és a zsidóktól is a második világháború alatt elkövetett tetteikért, gesztusértékű lenne tehát, ha a magyaroktól is elnézést kérnének.

Csáky szerint a Beneš-dekrétumok között vannak olyanok, amelyek sértik Szlovákia jelenlegi polgárait, s nem hiszi, hogy az országban hibátlan demokrácia lenne akkor, amikor bárki eltűri, hogy valaki azért, mert magyar vagy német, hazaáruló lenne. „Ez nem igaz, nem volt igaz akkor sem, és ez véleményem szerint nem korrekt,” – fűzte hozzá Csáky.

A közelgő EP-választások kapcsán Csáky kijelentette, pártjában még nem született döntés a jelölteket illetően, ha azonban a párt jelöli őt, kész újra megmérettetni magát a májusi EP-választásokon.

Forrás: Aktuality.sk/Felvidék.ma

Cikkajánló

És utánunk mi marad?

Gondolatok a felvidéki magyar közéletiség ethoszáról Pozsony belvárosában sétálgatok 2023 őszén, egy nyugodt hétvégén. Ismét …